ERC mou fitxa. El seu alcaldable per Barcelona ha enviat aquest dimecres a la tarda el document 'Compromís independentista per Barcelona' a Junts per Catalunya i la CUP. A l'escrit, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, Ernest Maragall els proposa un acord d'unitat d'acció de sis punts, que van des de comprometre's a donar suport a la investidura del candidat independentista més votat a impulsar la incorporació del consistori barceloní a l'Associació de Municipis per la Independència. 

El text s'ha enviat per carta a Joaquim Forn, cap de llista de JxCat, a la presó de Soto de Real i s'ha adjuntat per correu electrònic al seu equip de campanya i a la CUP. Abans de detallar els sis punts, Maragall els exposa els motius que l'han dut a adreçar-los aquesta petició. "Ens trobem en una cruïlla històrica, vivint una forta repressió per part de l’Estat i, al mateix temps, una determinada i persistent resposta per part de la ciutadania". I, afegeix, "no podem deixar de dotar-nos d’encara més arguments i instruments útils per assolir la independència". Per tot això, "la unitat d'acció de l'independentisme és més necessària que mai". A l'escrit, el republicà defensa les bondats de presentar-se per separat, perquè cadascuna de les candidatures independentistes treballin per agrupar el màxim nombre de persones des dels seus respectius espais, però proposa "comprometre'ns des d'avui mateix amb un acord per escrit" per consolidar la "defensa inequívoca del dret d'autodeterminació". 

Per un alcalde independentista que, si cal, pugui comptar amb els comuns

El primer punt de l'acord és el compromís dels signants de donar suport al cap de la llista més votada d'entre aquests (és a dir ERC, JxCat o la CUP) per tal d'obtenir la majoria necessària per a la investidura. Si amb aquests vots no n'hi hagués prou, la proposta d'ERC és que si necessiten el suport d'altres forces, es prioritzin els pactes amb les formacions disposades a formar part d'un bloc democràtic compromès amb la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats i la convocatòria d'un referèndum. Ergo, obre la porta a entendre's, si els calgués, amb els comuns d'Ada Colau. 

Més enllà de la investidura, el 'Compromís independentista per Barcelona' de Maragall també aposta per fer que l'Ajuntament de la capital de Catalunya s'integri a l'AMI i per promoure des de l'alcaldia la internacionalització de la causa catalana. 

Fonts d'Esquerra expliquen a aquest diari que la intenció és posar de manifest la importància que les forces independentistes tinguin un objectiu conjunt a l'Ajuntament per anar de la mà en tot el que siguin temes de país, per aconseguir que Barcelona pugui liderar la lluita pels drets i les llibertats, després de quatre anys, diuen, d'ambigüitat d'Ada Colau. Alhora, recorden que l'aposta d'ERC és anar a buscar consensos més amplis, en la línia del 80%. Per tant, arrossegant també els comuns.