L'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha deixat clar que no farà alcaldessa Ada Colau "en cap cas". Maragall ha assegurat que l'etapa de l'actual alcaldessa ja ha acabat. "Vinc a substituir Colau", ha advertit. Ha explicat que la seva intenció de cara a les eleccions municipals del pròxim 28 de maig és guanyar i dependre el mínim possible de ningú més i "posar fi a una etapa de govern que ha demostrat la seva capacitat de provocar danys i perjudicis a la ciutat". Així de contundent s'ha mostrat el candidat d'ERC en un col·loqui organitzat per Barcelona Global i La Vanguardia, a Casa Seat, on ha presentat les línies mestres del seu projecte i ha carregat contra el govern municipal actual. A més, ha assenyalat que està "obligat" a donar a la ciutat "un govern estable, amb visió i horitzó".

📅 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

 

Pla per reduir el trànsit a Barcelona 

Ernest Maragall ha acusat el govern de Colau i Collboni d'actuar "amb frivolitat, improvisació i precipitació" en aspectes com ara els canvis urbanístics que han impulsat a l’Eixample, una zona de la ciutat que lamenta que s'hagi intentat utilitzar com a "instrument regulador de mobilitat de l'àrea metropolitana". En aquest àmbit, ha anunciat que la seva candidatura presentarà una alternativa al model de les superilles que ha de ser "equitativa, globalment distribuïda, acordada i compartida amb la ciutadania". 

Ernest Maragall ha criticat la gestió que Colau ha fet de la mobilitat per aconseguir reduir el trànsit. En aquest sentit, ha anunciat que posarà sobre la taula una proposta de "reducció de trànsit al conjunt de la ciutat", i en cap cas seguirà la línia que s'ha marcat fins al moment. "Apostaré per un Ajuntament que generi lideratge i complicitat, que sigui fort, però que sigui capaç d'entendre's, de buscar i trobar acords necessaris per aplicar mesures", ha afirmat.

 

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

 

Retrets a Xavier Trias

El cap de llista de Trias per Barcelona, Xavier Trias, va afirmar aquesta setmana en el mateix col·loqui que posaria la "catifa vermella" als grans empresaris per invertir. Maragall ha retret aquesta idea i ha advertit: "Catifes, no. Enteniment, compromís, responsabilitat i complicitat, sí". En aquest sentit, ha afegit: "Hem de mirar als ulls els empresaris. Les catifes són un símbol de lliurament i rendició... i jo no em rendeixo. Barcelona és subjecte, no objecte. Barcelona no es ven, es reafirma". 

També ha parlat sobre la intenció de Trias de revertir la unió del tramvia per la Diagonal, i ha suggerit que el rival "segueix instal·lat en 2011 i no s'ha adonat que han passat 12 anys". Segons el seu parer, és "irresponsable plantejar la possibilitat d'interrompre" aquesta infraestructura que ja està en construcció. En canvi, s'ha mostrat partidari a acompanyar l'obra per pal·liar possibles efectes "negatius o contraproduents" que pugui generar. Sobre la remodelació de la Rambla, s'ha mostrat en la mateixa línia i ha reconegut que malgrat que es podria millorar el projecte, ara toca tirar-ho endavant. "El que no pot ser, això sí, és que tardi 7 o 8 anys. Cal accelerar-lo", ha afegit. 

Per acabar, ha apostat per fer créixer la producció d'habitatges a un ritme de 5.000 per any i fins a un total de 20.000 al final del mandat, dels quals 8.000 siguin assequibles; i també ha donat suport a revisar la clàusula del 30% de reserva per a habitatge protegit, ja que "ha paralitzat la inversió privada a la ciutat", tot i que ha advertit que s'ha d'aplicar de manera "adequada".