El candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha reivindicat les seves opcions a erigir-se en guanyador de les eleccions municipals 2023, però ha alertat del perill que l’endemà de les eleccions es pugui tornar a donar una “conxorxa” com la que va tenir lloc el 2019, quan, tot i guanyar les eleccions, els vots de Manuel Valls van servir per investir Ada Colau com a alcaldessa per a un segon mandat, però amb els papers canviats, alertant que els candidats de Trias per Barcelona, Xavier Trias, i el PSC, Jaume Collboni, podrien trobar-se amb el suport “del nou Manuel Valls, Daniel Sirera”, en referència al cap de llista del Partit Popular.

🗓️ Calendari de les eleccions municipals 2023 a Catalunya tota la llista

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

🔴 Cara a cara d'Ernest Maragall amb 'ElNacional.cat', DIRECTE | Eleccions Municipals 2023

Així ho ha especificat el candidat republicà en el tercer cara a cara d'ElNacional.cat, introduït pel director i editor del mitjà, José Antich, i moderat i presentat pel director audiovisual del grup, Jofre Llombart, on ha alertat que veu possible un pacte entre Junts i PSC amb el suport del PP de la mà del candidat Daniel Sirera: “Aquest és el vertader perill”, ha afirmat, apuntant que “si no hi ha un govern progressista amb ERC, ens podem trobar el cavall de Troia amb el PP dins la governació de la ciutat". Aquest ha estat un dels eixos d’un col·loqui on el candidat d’ERC s’ha postulat com a guanyador i portador del canvi a Barcelona: "Vinc a substituir Colau".

cara a cara eleccions municipals ernest maragall foto montse giralt
Jofre Llombart i Ernest Maragall / Foto: Europa Press

L’alcaldable republicà ha desplegat alguns dels punts de la seva candidatura defensant que ERC té una “proposta amb perspectiva i definició clara respecte d’altres candidats” i ha assegurat que els quatre anys d’aquest mandat “no han sigut perduts, han sigut de treball, escolta i aprenentatge”, per concloure que ara ERC està “en millors condicions” que el 2019. Això sí, no ha evitat recordar que l’actual govern municipal “va ser fruit d’una conxorxa” i ha carregat durament contra Barcelona en Comú i el PSC: “No ha sigut una coalició, el que han fet és repartir-se les cadires i els diners i fer un govern paral·lel”.

Acabar el tramvia, revisar les superilles

Pel que fa a mesures concretes sobre el seu programa de govern respecte a obres en curs, com la connexió del tramvia i les superilles, el candidat d’ERC s’ha mostrat favorable a acabar la connexió dels tramvies, però, alhora, “vetllar i prendre decisions perquè la Diagonal segueixi sent un referent i el comerç no se’n ressenti”. “Parlem d’una inversió de 700 milions d’euros”, ha recordat, per descartar aturar la connexió en el tram que quedarà pendent entre Verdaguer i Francesc Macià, afegint, a més, que la inversió no és només de l’Ajuntament, sinó també de la Generalitat de Catalunya.

 

Pel que fa a les superilles, Maragall ha volgut evitar centrar-se en els Eixos Verds de l’Eixample, actualment en obres, per plantejar que cal “canviar l’objecte del debat” i plantejar “com actuem sobre el conjunt de la ciutat”. Això sí, ha recordat que en l’actualitat a Barcelona hi ha “un quaranta per cent d’espai reservat a vianants i un seixanta per als vehicles i això ho hem d’invertir”. “El nostre compromís serà revertir-lo de manera gradual”. Ara bé, també ha indicat que la transformació del carrer Consell de Cent comporta una “realitat paral·lela” al de València, i per això ha defensat que els futurs eixos verds “s’hauran de revisar un per un”.

A menys de 72 hores per a l’inici de la campanya electoral, Ernest Maragall ha destacat que al mateix carrer Consell de Cent ja es noten els problemes que causarà la conversió en Eix Verd, assegurant que “ja hi ha veïns que han hagut de començar a marxar” i ha alertat dels problemes de gentrificació que comporta la pacificació de carrers: “Ja hi ha ciutadans i establiments que no poden sostenir aquest canvi”, ha insistit, per afegir que aquests canvis són “una decisió del govern de l’Ajuntament”, que, si té l’oportunitat de liderar per al proper mandat, caldrà revisar de dalt a baix.

 

Així mateix, Maragall també ha defensat una política diferent pel que fa als pisos turístics, precisament ara que Ada Colau ha demanat canvis legislatius per revocar llicències. “Ho diu ara, després de vuit anys?”, s’ha exclamat el candidat republicà, per apuntar que en casos com la situació del bloc del carrer Tarragona, on un fons d’inversió té llum verda per no renovar contractes de lloguer als veïns i dedicar-los a pisos de luxe o turístics, ha assenyalat que “la primera responsabilitat és de l’Ajuntament, que no ha utilitzat els instruments per impedir-ho”, afegint, a més, que també té part de culpa l’exalcalde Trias, ja que va permetre que la situació de pisos turístics es “desboquegès en el seu mandat”.