L’alcaldessa de Barcelona i candidata a la reelecció per Barcelona en Comú, Ada Colau, ha començat la setmana d’inici de la campanya electoral -el tret de sortida serà la mitjanit de dijous a divendres- posant sobre la taula un dels temes que poden acaparar l’atenció del debat polític de cara a les eleccions municipals 2023: la incidència del turisme a la capital de Catalunya. En aquest sentit, ha anunciat un pla de xoc amb quatre mesures, dues de les quals, ja eren prou conegudes, negativa a ampliar l’aeroport del Prat i decreixement de l’activitat creuerista, i dues que ara incorpora al seu programa electoral, reversió de llicències de pisos turístics i reversió de llicències de botigues de souvenirs.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya' tota la llista

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Des del Mirador de l’Alcalde, un espai de Montjuïc amb vista al port pensat per visibilitzar la presència de creuers, tot i que aquest dilluns no n’hi havia gaires d’atracats, Ada Colau, en companyia de la número tres de la llista, Janet Sanz , ha anunciat un “programa de mínims” per lluitar, al seu entendre, contra “el risc de massificació turística”. En aquest sentit, ha reiterat la seva negativa a l’ampliació de l’Aeroport del Prat, perquè “Barcelona no es pot permetre 20 milions de turistes més l’any, que són els que tindríem amb l’ampliació de l’aeroport”, i també la necessitat de propugnar canvis legislatius per “fer decréixer l’activitat creuerística”, amb l’objectiu de limitar a un màxim de 200.000 els creueristes mensuals, ja que actualment es pot arribar a pics de 400.000.

Revocar llicències de pisos turístics

Així mateix, la cap de llista de BComú ha assenyalat dues mesures més, la primera de les quals és la de forçar un “decreixement d’apartaments turístics” per la via de “revocar llicències”, una possibilitat que només es podria dur a terme amb canvis legislatius al Parlament. Això sí, Colau no ha perdut l’oportunitat de criticar el seu predecessor al càrrec i oponent a les eleccions, Xavier Trias, a qui ha acusat de facilitar “llicències a perpetuïtat per a grans tenidors per un preu de 200 euros”. Pel que fa a la quarta mesura, complementària de la tercera, Colau ha reclamat que també hi hagi marge per revocar llicències de botigues de souvenirs, perquè es tracta d’un tipus de comerç que “devalua la vida dels barris”.

Per aconseguir aquests canvis però, Colau sap que no en tindria prou de renovar l’alcaldia, ja que s’escapen de la capacitat jurisdiccional del consistori, per això ha fet una crida a les forces d’esquerra, “que som majoria a l’Ajuntament i al Parlament” per poder aplicar aquests canvis en les lleis, i s’ha reivindicat com a garant de què es portin a terme aquestes mesures si aconsegueix revalidar l’alcaldia.