Poc després que Josep Rull hagi estat proclamat president del Parlament amb els vots dels partits independentistes, ERC s'ha felicitat per haver contribuït a la Mesa antirepressiva i per haver-la posat per damunt dels seus propis interessos, com ara presidir la cambra catalana. Minuts abans, Alícia Romero havia assegurat que el PSC havia ofert a Esquerra la presidència del Parlament i que els republicans haurien d'explicar els seus motius per refusar-la. Preguntada per aquesta afirmació, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha rebutjat parlar de negociacions amb partits concrets, però ha explicat que "les ofertes que ens podien oferir la presidència estaven condicionades": "Hi ha hagut diferents ofertes sobre la taula, algunes de les quals que ens podien oferir la presidència estaven condicionades i no volíem línies vermelles", ha resumit Vilalta. 

Vilalta ha subratllat la "generositat" del seu partit, que ha aconseguit la vicepresidència i una secretaria per a Raquel Sans i Juli Fernández, en aquestes negociacions, sempre amb la voluntat de formar una Mesa antirepressiva: "Ens hauria agradat que hagués estat més àmplia encara, però hi ha hagut vetos diversos", ha apuntat la portaveu des del faristol del Parlament. En aquest sentit, Vilalta ha explicat que la voluntat d'ERC era portar amb màxima discreció el pacte per evitar que es repetís una situació com les que s'han viscut a Barcelona, on la dreta s'ha mogut per evitar un triomf independentista. Així, ERC i la CUP han votat en blanc en la primera votació per evitar mostrar el seu acord abans d'hora que pogués provocar que el PP o Vox donessin el seu suport al PSC. 

Ara, negociacions per a la investidura

Des d'un primer moment, des d'ERC han advertit que les negociacions per a la presidència del Parlament i la investidura d'un nou president de la Generalitat eren carpetes separades. Resolta la primera amb la presidència de Rull, el proper pas és obrir la segona, per a la qual Esquerra ja ha fixat el finançament singular com a mínim per negociar. Per aquestes converses, Vilalta ha receptat "màxima exigència i ambició". 

La CUP retreu a Junts que no cedís la presidència del Parlament a ERC 

Paral·lelament, en un comunicat, la CUP, que també ha votat a Rull, ha emès un comunicat celebrant la Mesa antirepressiva, però retraient a Junts que no hagués cedit la presidència a ERC per sumar-hi també els comuns. Els de Jéssica Albiach han votat en blanc i no han apostat ni per Josep Rull ni per Sílvia Paneque, la candidata socialista. Els cupaires havien tingut en els últims anys un representant a la Mesa del Parlament, però en aquesta nova legislatura es queden sense després d'haver perdut la meitat dels seus diputats. Amb quatre escons, necessitaran que un partit els cedeixi un diputat per tenir grup propi, si no, hauran de compartir el grup mixt amb Aliança Catalana, que avui s'ha estrenat al Parlament. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!