Després d'un matí d'incertesa i malestar, els republicans han entomat bé la sortida de la crisi de Govern trobada pel president Quim Torra. En un comunicat, ERC ha assegurat que "respecta" la decisió del president de prioritzar els pressupostos i la posada en marxa de la mesa de negociació amb Madrid i després convocar eleccions. De fet, apunten que comparteixen les "principals conclusions de la compareixença" i coincideixen en apuntar que "al país li calen de manera urgent uns pressupostos" i també "activar la via política" amb l'Estat.

Per tot això, en un breu text, asseguren que seguiran "treballant com fins ara en tots els fronts al servei de tot l'independentisme" amb "lleialtat i responsabilitat per seguir avançant cap a la República Catalana". En aquest sentit, han afegit que ho faran "amb una estratègia clara que beneficiï el conjunt del país" i "defensant i garantint" que les institucions s'usin com a "eina útil al servei de la ciutadania", així com també "tenint clar que l'adversari no és altre que l'Estat i la repressió". 

El comunicat ha passat de llarg per les dures acusacions que els ha propinat el president durant la seva declaració, que els ha arribat a acusar de deslleialtat i d'haver deixat la presidència de la Generalitat a la intempèrie.

Hores d'incertesa, amb tot al caire del precipici

La posició actual contrasta amb la fa unes hores, quan els republicans lamentaven no conèixer prèviament els plans del president i haver hagut d'assabentar-se de tot a través dels mitjans de comunicació. A més, recordaven que en un govern de coalició les decisions s'han de prendre de "manera consensuada" i alertaven que si Torra prenia una decisió unilateral, se sentirien "lliures" de prendre les seves "pròpies decisions". Finalment, però, l'anunci de Torra ha anat en la línia del que defensaven els republicans a principis de setmana.

Al llarg del matí, la cúpula del partit ha celebrat diverses reunions a la seu del carrer Calàbria de Barcelona per analitzar escenaris. En elles hi han participat alts càrrecs del partit, així com el vicepresident Pere Aragonès, el president del Parlament, Roger Torrent, i consellers del partit com Ester Capella, Teresa Jordà, Alba Vergés o Alfred Bosch. A la sortida, poc abans de les dues del migdia, cap d'ells ha volgut valorar la situació davant la premsa.

Els pressupostos, reprogramats de nou

L'anunci de matinada que el president Quim Torra faria una declaració institucional aquest dimecres al matí, en mig de la crisi oberta entre els dos socis de Govern per la retirada del seu escó, va agafar a contra peu els republicans i va fer saltar pels aires els seus plans. El vicepresident Pere Aragonès tenia previst portar a la reunió del consell executiu el projecte de pressupostos per sotmetre'l a votació i després entregar-los i presentar-los al Parlament.

A primera hora del matí, a l'espera del missatge de Torra i davant l'incertesa pel futur del Govern, s'ha hagut de desconvocar tot. Finalment, s'ha reprogramat per aquesta tarda, després que Torra hagi anunciat que primer aprovaran els comptes i després se celebraran les eleccions​.