L'anunci de matinada que el president Quim Torra faria una declaració institucional aquest matí, en mig de la crisi de Govern oberta per la retirada del seu escó, va deixar els republicans descol·locats. Just abans de l'anunci, que finalment ha estat aprovació dels pressupostos i convocatòria d'eleccions, fonts del partit asseguraven que no coneixien els plans del president i lamentaven haver-se assabentat de tot a través dels mitjans de comunicació. Les mateixes fonts, avisaven que "en un govern de coalició les decisions s'han de prendre de manera consensuada" i que si Torra prenia una "decisió unilateral", se sentirien lliures de prendre les seves pròpies decisions.

Una posició que caldrà veure ara com queda alterada per l'anunci final de Torra, ja que els republicans apostaven ahir per aquesta fòrmula. En aquests moments, la cúpula del partit està a la seu del carrer Calàbria, on des d'aquest matí analitzen escenaris amb el vicepresident Pere Aragonès i altres alts càrrecs del partit. De fet, Aragonès ha abandonat l'edifici en cotxe una mitja hora abans de la declaració de Torra, però ha tornat just quan ha acabat, sense fer declaracions.


També s'ha pogut veure pels voltants de la seu el president del Parlament, Roger Torrent, les conselleres Alba Vergés, Ester Capella i Teresa Jordà i altres càrrecs del partit, com la portaveu Marta Vilalta. 

Reconvocada la presentació dels pressupostos

De moment, l'únic que se sap és que des del departament de vicepresidencia han reactivat l'agenda de presentació dels pressupostos, anul·lada aquest matí davant la incertesa al Govern. A les 15h s'aprovarà a la reunió del consell executiu i cap a les sis de la tarda se celebrarà l'acte de lliurament dels comptes a Govern i la posterior presentació en comissió parlamentària.