Encara no ha pres possessió el nou Govern monocolor del president Pere Aragonès. Ho farà demà amb molts reptes al davant i, de moment, sense tenir clara una majoria al Parlament per a tirar endavant. La primera gran prova de foc seran els pressupostos, que han estat confeccionats pel conseller sortint Jaume Giró. És a aquesta circumstància que s'aferra Esquerra Republicana per a reclamar als seus exsocis de Junts per Catalunya que no retirin el suport parlamentari i ajudin a tirar endavant la legislatura. "No s'entendria una oposició frontal a polítiques que han impulsat", ha argumentat la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta. Els republicans també interpel·len els comuns, amb qui "intensificaran" contactes, i la CUP. Però mantenen el veto al PSC perquè no està compromès amb els grans consensos "del 80%": la lluita contra la repressió i l'autodeterminació.

La d’aquest dilluns estat la primera executiva d’ERC després de la remodelació del govern de coalició a govern monocolor del president Pere Aragonès. I des de la seu del carrer Calàbria s’han felicitat perquè n’ha sortit un nou executiu “cohesionat, fort i dedicat al 100% a treballar pel benestar de la ciutadania”. En la roda de premsa posterior a la reunió, Marta Vilalta ha subratllat les noves sensibilitats que recullen els nous consellers, en la línia de la “via àmplia” que ha defensat sempre Aragonès. I ha aprofitat per a fer “una crida a tenir sentit de país, a la responsabilitat de tothom” per a tirar endavant en una “tardor complexa” plena de reptes. "Ha d'interpel·lar tothom, també Junts per Catalunya", ha reblat la dirigent republicana. Ha reclamat als juntaires una "oposició responsable".

 

El repte més immediat serà la negociació i aprovació dels pressupostos, que haurà de pilotar la nova consellera Natàlia Mas. El nou Govern neix amb la fragilitat dels seus suports, comptant ara per ara amb només 33 diputats al Parlament i amb Junts i la CUP a l’oposició. Si bé no descarten una pròrroga pressupostària, la portaveu d’ERC ha recordat com han estat treballats fins ara per Junts per Catalunya. “No s’entendria que ara passessin a fer una oposició frontal a polítiques que havien impulsat. No entendríem que passessin del blanc al negre”, ha justificat en aquest sentit. “Si han estat bons fins aquesta setmana, ho continuaran sent”, ha afegit la dirigent republicana. I ha reblat: “Ara mateix la majoria per aprovar uns pressupostos pràcticament existeix. Aquells grups que els hem treballat, Junts i ERC, i la possibilitat que hi entrin els comuns”.

Pel que fa justament als comuns, que reclamen una ronda de contactes per a articular una nova majoria progressista al Parlament, des d’ERC es mostren disposats a “intensificar” les converses i construir més “col·laboració i sintonia”. Hi ha “tota la voluntat”. En canvi, aquesta voluntat no hi és amb el PSC, a qui mantenen el veto. “Reclamem que aquells que vulguin allargar la mà pels pressupostos també tinguin aquesta mà estesa per a resoldre el conflicte polític. No l’hem vist en els seus dirigents ni en la seva cúpula”, ha rebatut Marta Vilalta.

Rumb “intacte”

Malgrat la incorporació de diferents sensibilitats, amb el fitxatge d’excàrrecs del PSC, Convergència i Podemos, els republicans deixen clar que res no ha canviat. “El Govern de la Generalitat està presidit pel president Pere Aragonès, que va aconseguir una majoria parlamentària al capdavant d’un Govern independentista, republicà i transformador”, ha defensat Marta Vilalta. “Té la clara vocació i compromís de resoldre el conflicte polític i continuar sumant per a tenir més força. Això continua intacte i el Govern en surt reforçat, perquè és un Govern encara més ampli”, ha insistit la portaveu republicana.

Taula de diàleg, reforçada

A parer dels republicans, tot en surt més reforçat després de la sortida de Junts per Catalunya i la confecció d'un nou executiu monocolor d'ERC. També la taula de diàleg i negociació amb el govern espanyol. “Fins ara teníem una part dels membres del Govern que primer van decidir no ser-hi i després dinamitar aquest procés de negociació”, ha criticat Marta Vilalta. Ara, en canvi, “hi ha un govern compromès al 100% amb aquesta taula de negociació”