ERC creu que la màxima prioritat per a les pròximes eleccions catalanes del 14 de febrer de 2021 ha de ser que l'independentisme superi el 50% dels vots. Així ho ha explicat la secretària adjunta de la formació, Marta Vilalta, en la roda de premsa posterior a l'executiva on també ha apuntat que després caldria fer un nou referèndum d'autodeterminació.

"Superar el 50% és un repte que ens hem de marcar l'independentisme i és el que es marca ERC. Estem en condicions de superar-ho", ha assegurat. Vilalta ha justificat que és una fita que serviria per guanyar "legitimitat" a nivell intern, davant l'Estat espanyol i, també, davant la comunitat internacional.

La dirigent republicana també ha celebrat que aquest objectiu sigui compartit per "la resta de formacions independentistes". "Els últims mesos ens hem sentit sols en aquesta tasca de teixir una estratègia per avançar cap a la República catalana", ha dit en referència als socis dels republicans al Govern. 

En aquest sentit ha emplaçat la formació de Carles Puigdemont i també la CUP a consensuar el que s'hauria de fer després de superar aquest percentatge. Tanmateix, ha avançat que des de la formació creuen que el que caldria fer és un nou referèndum d'autodeterminació, tot i les reiterades negatives dels governs espanyols del PP i el PSOE. Més enllà d'això, Vilalta també ha apuntat que caldrà seguir amb mobilitzacions, actuació en sectors estratègics i acció a nivell internacional. 

Sí al diàleg, no a la foto

Preguntada sobre el rebuig del vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, de convocar la taula de diàleg amb l'Estat abans de les eleccions, Vilalta ha aclarit que "nosaltres mai l'abandonarem, però per fer una nova foto no serveix, ha de ser per fer feina i avançar". "De fet, com més conflicte hi hagi més necessitat de mesa hi haurà", ha afegit.

Sobre l'acte al qual assistirà el rei Felip VI aquest divendres a Barcelona​, la republicana ha recordat que "no és benvingut a Catalunya" i que "va decidir deixar de ser el rei dels catalans amb el discurs del 3-O. El primer que hauria de fer és demanar perdó a les víctimes de la violència policial", ha reivindicat.

Vilalta no ha aclarit, però, si Aragonès assistirà a l'acte en nom de la Generalitat. "Aquesta pregunta és per al Govern", ha comentat.