Cada moviment que fa un dels dos socis del Govern de la Generalitat desperta automàticament les suspicàcies de l'altre. Que les relacions no passen pel seu millor moment és una evidència manifesta, però Junts per Catalunya i Esquerra Republicana estan condemnats a entendre's encara durant uns mesos més, com a mínim fins a l'aprovació dels pressupostos. El president Quim Torra vol capitanejar aquesta recta final de la tramitació pressupostària i ha demanat al vicepresident Aragonès ser ell qui obri demà dimecres l'habitual debat a la totalitat dels comptes al Parlament. Fonts d'ERC asseguren a ElNacional.cat que hi han accedit per "cortesia", però que els ha "sorprès" la petició, que qualifiquen d'excepcional. 

El primer escull que han de superar els pressupostos al Parlament és el que es coneix com a debat a la totalitat. Una sessió durant la qual acostuma a ser el conseller d'Economia qui defensa els seus números i l'oposició decideix si permet que continuïn el seu camí fins a l'aprovació definitiva o, per contra, els tomben ja d'entrada. President i vicepresident han acordat en una conversa aquest matí que durant el ple d'aquest dimecres serà Quim Torra qui farà l'exposició inicial a favor del projecte de pressupostos del seu Govern. Així ho ha sol·licitat ell mateix a Aragonès, que després de la intervenció del president, prendrà la paraula per entrar al detall dels números

Fonts de presidència expliquen que és perfectament normal que sigui així, tenint en compte que ha estat el propi president que ha decidit ajornar l'avançament electoral amb l'únic objectiu de salvar els pressupostos. Si aquesta és la prioritat, asseguren, és lògic que Torra s'hi posi al davant. De fet, recorden com ara fa un any, ja va ser així. Llavors, però, no es tractava pròpiament d'un debat a la totalitat, sinó de la presentació de l'avantprojecte de llei de pressupostos. Una fórmula que van idear JxCat i ERC per no iniciar oficialment el tràmit per l'aprovació d'uns pressupostos que sabien que no prosperarien perquè no tenien suport suficient. Aquell dia, com demà, Torra va fer una introducció de caire més polític i posteriorment Aragonès va concretar la lletra petita. 

A vicepresidència consideren que ara "la situació és diferent" i confessen haver rebut amb incomoditat la proposta del president -així ho traslladen a aquest diari-. Asseguren que no és el procediment habitual, segons el qual correspon al conseller la defensa dels pressupostos que ha elaborat el seu departament. 

Els republicans no amaguen que el moviment els fa olor de xip de precampanya i es mostren contrariats pel fet que Torra vulgui capitalitzar un èxit que reivindiquen com a propi, que és haver aconseguit convèncer els comuns per aprovar els comptes. En qualsevol cas, han preferit no fer-ne batalla. "Ens creiem allò que diem, que entre partits independentistes no ens podem fer la guitza", afirmen. Aquest mateix dilluns, la portaveu i secretària general adjunta d'ERC va emplaçar públicament a Junts per Catalunya a abandonar "l'espiral de retrets"