La recentment nomenada vicepresidenta primera del Parlament i també portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha admès aquest dijous el malestar present entre els republicans pel repte llançat per part del secretari general de Junts, Jordi Turull, al líder del PSC, Salvador Illa, d'instar-lo a intentar el primer una investidura per presidir la Generalitat. Turull va assegurar dimarts en una entrevista que Junts només es presentarà a un debat d'investidura quan tingui tots els suports necessaris perquè tiri endavant, perquè no volen "fer un Feijóo", i va desafiar Illa que es presenti primer "si té tan clar" que té els suports: "Que hi vagi primer, demà, a veure què fa. I si no surt, que ho deixi estar". Sobre això, la portaveu d'ERC ha assegurat avui en una entrevista a Els Matins de TV3 que "costa d'entendre" aquest posicionament i "que, després de tot el que s'ha dit, Puigdemont no vulgui enfrontar aquest primer debat d'investidura". 

"Sorprèn perquè per un costat es diu una cosa, per altra banda, es diu una altra. No ho entenem. Fa dos dies deien que sumava. O sumem o no sumem. Estaria bé que ho aclarim", ha expressat Sans. En aquest sentit, la portaveu republicana ha atribuït el malestar d'ERC que no saben, assegura, "què hi ha darrere de la voluntat que Illa es presenti primer". "Ho podem intuir. Obligues ERC a posicionar-se, perquè tenim la clau de la investidura. Creiem que hi ha tacticisme al darrere", ha valorat Sans. 

En el marc d'aquestes complicades investidures d'Illa o de Puigdemont, cap dels dos amb els suports necessaris garantits encara, Sans ha afirmat que ERC està "parlant amb tothom" i que hi ha converses paral·leles "amb discreció" tant amb el PSC, guanyadors dels comicis del passat 12-M, com amb Junts, segona força. "Tothom ve a parlar amb nosaltres perquè els 20 diputats d'ERC són imprescindibles, tenim la clau de la investidura", ha recordat la portaveu republicana. Sans ha reiterat que la iniciativa d'anar pels vots d'ERC correspon a socialistes i juntaires, seguint el mandat de la ciutadania, i, reiterant que l'important és el què i no el qui, ha assegurat que les seves condicions són les mateixes plantejades des d'un principi: referèndum acordat i resolució política del conflicte català, finançament nou perquè la Generalitat tingui la clau de la caixa i reforç del català.

Desvincula un acord d'investidura amb l'acord per la Mesa del Parlament

En aquest sentit, ERC desvincula la negociació de possibles investidures de l'acord entre partits independentistes per constituir la Mesa del Parlament, l'aliança entre Junts, ERC i la CUP per investir Josep Rull com a president de la cambra. Sans ha assegurat que llavors la prioritat era la d'una Mesa "antirepressiva", sense presència de socialistes o PP, per garantir que al Parlament es pugui debatre tot "sense censura". Sobre aquesta constitució del Parlament, Sans ha reiterat que haguessin volgut una Mesa més àmplia, però que els vetos creuats entre PSC i la CUP i entre Junts i els comuns no ho van permetre. També ha insinuat que el PSC els va oferir la presidència del Parlament a canvi de facilitar la investidura d'Illa, però que es va prioritzar l'acord "antirepressiu". Ara, però, "la prioritat és diferent". 

"Els nostres vots han de tenir molt de valor. I tot possible acord s'ha de sotmetre a la militància. Cal escoltar-la, ho hem après després d'aquest cicle electoral", ha valorat també Sans. Sobre quin ha de ser el paper d'ERC aquesta legislatura, la portaveu ha assegurat que ara toca agafar força des de l'oposició i que el missatge del 12-M va quedar clar. L'aposta republicana sembla segura a mantenir-se fora de qualsevol Govern els pròxims quatre anys

Carrega contra PSC i Junts: "Potser tenen ganes d'una repetició electoral"

Sans també ha aprofitat per carregar contra socialistes i juntaires, assegurant que al llarg de la legislatura han mostrat moltes coincidències en vot i acords compartits, com els posicionaments sobre l'ampliació de l'aeroport, el Hard Rock o sobre no limitar el preu dels lloguers i els pisos turístics. "S'han posat molt d'acord per anar desgastant ERC", ha deixat anar la portaveu republicana, que ha afirmat que "si durant aquest temps no han tingut problema per posar-se d'acord, que ho facin ara". "Si no, dona a entendre que potser tenen ganes d'una repetició electoral", ha apuntalat. Una repetició electoral sobre la qual assegura que ERC està "a punt, tot i el moment complicat" pel partit, que seria "amb qui decideixi la militància" com a candidat. Amb tot, els republicans no ho veuen desitjable: "La ciutadania està cansada".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!