El conflicte entre les jugadores de futbol de la selecció espanyola i la federació ha arribat al Congrés dels Diputats. Esquerra Republicana ha presentat una proposta de llei per modificar la llei d’esports, de manera que els atletes no estiguin obligats a presentar-se a la convocatòria de les seleccions espanyoles. És a dir, que allò que avui dia és un deure passi a ser un dret. Ara mateix, no acudir a la convocatòria pot comportar una sèrie de sancions que impliquen multes molt elevades i la suspensió de la llicència federativa.

Davant d’això, Esquerra Republicana ha presentat una proposta a la cambra baixa per establir la capacitat d'elecció lliure de qualsevol esportista per decidir si acudir o renunciar a la convocatòria. Els republicans recorden que ja han demanat anteriorment que aquesta obligatorietat se suspengui, en defensa de l'autonomia de la voluntat dels esportistes. De la mateixa manera, el grup parlamentari lamenta com ha evolucionat el cas Rubiales, i com ha posat de manifest la necessitat de fer canvis estructurals a la federació espanyola de futbol. “Cal garantir la igualtat i la no discriminació per raons de gènere”, remarquen també des d’ERC.

“És per això que demanem que la presència de qualsevol jugadora o jugador deixi de ser considerada un deure i sigui exclusivament un dret; i establir la capacitat d'elecció lliure de qualsevol esportista per decidir si acudir o renunciar a la convocatòria”, afirmen des d’Esquerra Republicana.

Selecció catalana

Ara bé, des d’ERC també reiteren que mantenen l’objectiu d’aconseguir que hi hagi una selecció catalana oficialment reconeguda. “Però, al nostre entendre, tot el que ha passat va més enllà d'un tema merament esportiu, perquè sens dubte es tracta d'una qüestió de drets i de feminismes”, afegeixen.

Oleguer Presas, un precedent clar

Esquerra Republicana també argumenta que “cada any, hi ha grans estrelles masculines de gran reconeixement i fama mundial que s'absenten en les convocatòries estatals al·legant motius personals, sense que es plantegi cap mena de problema”. I és veritat que hi ha clars precedents, com és el cas d’Oleguer Presas. L’exjugador del Barça, declarat independentista, va demanar no ser convocat mai més amb la selecció espanyola. I el llavors seleccionador, Luis Aragonés va respectar la petició del jugador.

“No em sentia amb el compromís d’una selecció nacional que no em representa de cap manera; al contrari, que em genera rebuig i aversió pel que representa” declarava Presas en una entrevista a la revista esportiva Panenka. El mateix va passar amb José Ignacio Fernández, que també va manifestar la seva voluntat de mantenir-se al marge de la selecció espanyola. I el tècnic Javier Clemente també va respectar la decisió del futbolista.