Quin suport tenen els Borbons arreu de l'Estat? Els espanyols aproven la Família Reial? Quina nota li posen a Felip VI? Aquestes són preguntes sense resposta des de fa gairebé una dècada. L'abril del 2015, quan estava a punt de complir-se un any des que Joan Carles I havia anunciat la seva decisió d'abdicar, va ser l'últim cop que el CIS va preguntar sobre la monarquia en els seus baròmetres mensuals. Des de llavors, més enllà de les enquestes publicades per alguns mitjans, és una incògnita la percepció que tenen els espanyols de la seva família reial. Des d'ERC reclamen que aquesta situació es resolgui i han registrat una proposició no de llei al Congrés per incloure la corona i els membres de la família reial als estudis d'opinió del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), així com preguntar a la ciutadania quin model d'Estat prefereixen. A més, els de Gabriel Rufián també reclamen que es faci un baròmetre monogràfic sobre el posicionament de l'opinió pública en relació amb la Casa Reial i els membres de la família del rei Felip V.

Des del 2015, moltes coses han canviat a la Família Reial espanyola: el descobriment dels negocis ocults de Joan Carles I i la seva fortuna a l'estranger, el discurs del 3-O de Felip VI, la fugida de l'emèrit a Abu Dhabi, la jura de la Constitució de la princesa Elionor, o els més recents escàndols que involucren a la reina Letícia i el seu excunyat, Jaime del Burgo. En tots aquests anys, però, el CIS no ha preguntat per l'opinió dels espanyols davant aquests fets. "És com a mínim sorprenent, si no una presumpta negligència, que el CIS, l'estament públic encarregat de conèixer el pols de les preocupacions ciutadanes sobre l'actualitat, no pregunti sobre la primera de les institucions de l'Estat, segons la Constitució mateixa", avisen des d'ERC.

Sense pregunta des del 2015

Tenint en compte que a Espanya, la monarquia no se sotmet a "cap control democràtic, ni via sufragi ni per vies parlamentàries", l'única manera de conèixer la valoració ciutadana és la demoscòpia, segons els republicans. "Si els estaments públics tampoc la promouen, no fan altra cosa que posar en relleu les mancances democràtiques del règim actual", lamenten. Des d'ERC recorden que el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) solia preguntar a la població sobre la seva opinió cap a la monarquia i els seus membres, sent l'última vegada l'abril del 2015, quan Felip VI va obtenir una "baixa valoració". Concretament, preguntats els espanyols per com valoraven la feina del nou rei durant el seu primer any en el càrrec, un 57,4% ho feia positivament i un 17,8% negativament. "Des de llavors, el CIS no ha inclòs aquesta pregunta, al·legant que ja tenen informació sobre la percepció ciutadana fora de les enquestes", apunten en una denúncia pública que fan extensiva a altres organismes judicials i constitucionals com el CGPJ.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!