El candidat d'ERC a presidir la Generalitat és "avui per avui" Carles Puigdemont però els republicans, a diferència de Junts per Catalunya, eviten tancar la porta a altres noms en cas que la investidura del polític gironí, actualment a Brussel·les, fos inviable. JuntsXCat ha assegurat que el seu únic pla és restituir el president en el càrrec i que si això no és possible caldrà anar de nou a eleccions.

Després de ser repetidament interrogat al respecte, el portaveu adjunt del partit, Roger Torrent, ha evitat descartar la possibilitat que un altre candidat encapçali el Govern, com també ha evitat pronunciar-se sobre la possibilitat d'una investidura telemàtica o una presidència des de Brussel·les. De fet, ha deixat en mans dels lletrats del Parlament la decisió sobre aquestes qüestions.

El que sí que ha volgut deixar clar, però, és que el president "ha de treballar des del minut 1 en el desplegament de la República" perquè l'independentisme ha d'aprofitar "l'oportunitat que té per fer efectiu el mandat del 21-D", la qual cosa marca distàncies amb la voluntat de JuntsXCat de repetir els comicis si Puigdemont no pogués ser investit.

En tot cas, ERC insisteix que el més urgent és ara mateix assegurar una majoria independentista a la Mesa del Parlament, per la qual cosa ha avançat que aquesta setmana s'intensificaran els contactes amb els diferents grups.

Seria lògic que Forcadell repetís

Ha insistit en apostar per la repetició de Carme Forcadell com a presidenta de la Cambra -"va fer una gran tasca i seria lògic que pogués repetir", ha dit-, però ha assegurat que serà la seva decisió personal assumir o no el càrrec.

També serà una decisió personal la dels consellers republicans a Brussel·les, Meritxell Serret i Antoni Comín, de prendre o no possessió de l'acta de diputat, tot i que Torrent ha mostrat el convenciment que ho faran "pensant en el bé del país".

En els darrers dies s'ha especulat amb la possibilitat que els consellers no prenguin possessió de l'escó i el cedeixin als noms que els segueixen a la candidatura per garantir la majoria independentista al ple de constitució de la Cambra.

De moment, tots els diputats electes d'ERC han presentat ja les credencials al Parlament i han recollit les actes que formalitzar per prendre possessió de l'escó.