ERC s'acosta a la meta del 14-F amb PSC i Junts frec a frec en els últims metres. A cinc dies per les eleccions, els republicans posen la directa per arrencar un últim sprint que els desmarqui de socialistes i junters a la foto finish. Per guanyar distància, d'una banda assenyalen que Junts és un partit ancorat al centre dreta i, de l'altra, acusen el PSC d'anar de bracet de la ultra dreta

Aquest dimarts han anat un pas més enllà en relació a aquesta segona afirmació, que és la idea nuclear que centra els discursos dels dirigents d'ERC. Si fins ara la denúncia era que Salvador Illa no tindrà objeccions per acceptar els vots de VOX per a una investidura, avui Roger Torrent ha criticat que el govern del PSOE i Podemos està seguint amb l'agenda conservadora de Mariano Rajoy. "Si el govern de Pedro Sánchez ja ha abraçat completament les polítiques segregacionistes i racistes del PP sense dependre aritmèticament de l’extrema dreta, què faria un govern d'Illa investit pels vots d'Ignacio Garriga?", s'ha preguntat. 

El president del Parlament ha posat com a exemple que no s'hagi tocat la llei d'estrangeria, que es segueixi defensant la Guàrdia Civil que va causar 15 morts al Tarajal, o que s'hagin reobert els CIE, que ha qualificat de "presons encobertes":  

Aïllar VOX al Parlament

Durant una roda de premsa virtual per presentar les polítiques de ciutadania d'ERC, que entre d'altres aposten perquè tinguin nacionalitat catalana totes les persones que habiten a Catalunya, Torrent ha interpel·lat la resta de forces polítiques per construir un "front democràtic" contra "el discurs de l'odi" que, segons totes les enquestes, amenaça amb entrar a la cambra catalana. 

El president del Parlament, que va de número tres a la llista d'ERC, ha reconegut que la institució té "poques eines per fer front a la presència de l'extrema dreta". Per això, ha subratllat que "és urgent" que totes les formacions es comprometin a "aïllar l'extrema dreta". 

Qüestiona el paper de la conselleria d'Interior

Durant la passada legislatura, la conselleria d'Interior ha estat en mans de Junts per Catalunya. Va començar Miquel Buch, que va acabar sent cessat després de la polèmica resposta de la policia catalana per sufocar els aldarulls derivats de les manifestacions post sentència. Els republicans van posar-lo al punt de mira i finalment Torra el va acabar apartant. Buch va ser rellevat per Miquel Samper, que ara també ha estat qüestionat per ERC. 

Torrent ha apuntat que cal que Interior doni explicacions perquè encara no ha apartat els mossos que van formar part de l'agressió racista a un jove al Bages. El Parlament va aprovar una resolució que instava el Govern a suspendre'ls de sou i feina. El departament només va acabar movent-los de destinació. "És incomprensible", ha lamentat Torrent.