ERC quedaria primera si es convoquessin ara eleccions catalanes, amb 37 escons, seguida pel PDeCAT, amb 27, segons una enquesta que publica La Vanguardia. Els dos partits sumarien 64 diputats, dos més dels que té actualment Junts pel Sí, però 4 per sota de la majoria absoluta. No obstant això, el bloc sobiranista encara mantindria la majoria absoluta per un escó (69) amb els 5 diputats que obtindria la CUP que perd la meitat de diputats.

En tercera posició quedaria Ciutadans, amb 24 diputats (ara en té 25), seguits pel PSC, que n'obtindria 15 (16), i Catalunya Sí que es Pot, amb 14 (11), que d'aquesta manera pujaria, però veuria com s'estanquen les seves aspiracions de créixer i obtenir uns resultats com els del Congrés dels Diputats, on va guanyar a Catalunya. A continuació se situaria el PP, amb 13 escons (11).

La CUP patiria un fort retrocés, perdent la meitat dels seus diputats, ja que passaria dels actuals 10 escons a només 5. Tot i aquests mals resultats pels anticapitalistes, la suma amb ERC i el PDeCAT seguiria donant la majoria absoluta al bloc sobiranista del Parlament, encara que més ajustada que el passat 27-S. Els sobiranistes, per tant, passarien dels 72 diputats actuals a 69, un més que dels 68 que donen la majoria absoluta.

L'independentisme no retrocedeix

Una altra de les tendències que apunta el sondeig és que el vot independentista no retrocedeix. Si a les eleccions del 27-S va arribar al 47,8% (JxSí i la CUP), l'enquesta li atorga un 47,9% (ERC, PDeCAT i CUP), una dècima més.

Pel que fa a les valoracions dels líders polítics, només aproven Carles Puigdemont, amb un 5,6, i Oriol Junqueras, amb un 5,5. La resta de líders, suspenen. Pels 'comuns', l'enquesta pregunta per Ada Colau i Xavier Domènech, que treuen un 4,6 i un 4,5, respectivament. Miquel Iceta obté un 4,5, Inés Arrimadas un 4 i Anna Gabriel un 3,4. El líder més mal valorat és Xavier García Albiol, que treu un 2,8.

Líders del PDeCAT

L'enquesta, a més, també pregunta per les valoracions dels líders del PDeCAT, en un moment on la línia successòria de Puigdemont està a l'aire, després que aquest assegurés que no es vol tornar a presentar. En termes generals, un 35% dels consultats s'inclina perquè sigui Puigdmeont qui segueixi essent el candidat a a la presidència. La resta de candidats que planteja l'enquesta, obtenen uns resultats molt inferior. Es tracta d'Artur Mas amb un 10,3%, Santi Vila amb 3,9% o Neus Munté amb un 3,3%.

Ara bé, si mirem les respostes dels electors sobiranistes o només del seu partit, les xifres de Puigdemont són encara millors. Un 65% dels electors que diuen tenir intenció de votar Puigdemont a les eleccions vinents aposta per Puigdemont. Entre els votants d'ERC, el president obté el suport d'un 60%, mentre que pels de la CUP baixa fins al 27%. Entre els votants de Catalunya Sí que Es Pot, té un 34% dels suports.

La hipotètica candidatura de l'expresident Artur Mas, en canvi, amb prou feines obté un 20% dels votants del seu partit o d'ERC. La CUP està dividida entre el president Puigdemont o Santi Vila, PP i PSC prefereixen Puigdemont per un estre marge, mentre que C's prefereix Vila (17%) per davant del president (14%).

El sondeig ha estat realitzat entre els passats dies 2 i 5 de gener per GAD3 d'acord amb 601 entrevistes telefòniques a votants de tot Catalunya.