El dia abans que el Congrés comenci a debatre l'amnistia, ERC ha anunciat que presentarà una petició de reconsideració a la Mesa del Senat contra les peticions d'informes que ha fet aquest òrgan al Consell General del Poder Judicial i del Consell General de la Fiscalia per intentar posar encara més traves a aquesta llei pactada entre el PSOE i els partits independentistes. Es tracta d'una iniciativa més aviat simbòlica, ja que és previsible que la majoria del PP a la Mesa del Senat tombi la iniciativa dels republicans, però la portaveu dels republicans, Raquel Sans, ha anunciat aquesta mesura contra el que ha descrit com un "nou intent de sabotatge del PP" a la llei d'amnistia a la cambra alta. Fa unes setmanes, es va modificar el reglament per endarrerir fins a dos mesos els tràmits per a la seva aprovació i més recentment el PP ha decidit demanar aquests informes que, com ha assenyalat Sans, "ni són vinculants ni han de paralitzar els terminis".

Per altra banda, la portaveu ha assegurat que el seu partit es continua reservant la possibilitat de presentar esmenes a la llei d'amnistia, tal com han anat advertint en les últimes setmanes, però també ha avançat que només ho faran si tenen la certesa que aquestes podran prosperar. Els republicans sempre han insistit que la seva voluntat és que la llei sigui perfecta jurídicament per evitar donar marge als jutges a l'hora d'aplicar-la. 

Amb la negociació dels pressupostos sobre la taula, Raquel Sans ha volgut enviar un missatge als seus últims socis, els comuns i el PSC, amb qui van aprovar els comptes per aquest 2023. Enguany, els de Jéssica Albiach han posat com a línia vermella incloure-hi el Hard Rock, mentre que els socialistes ho han fixat com una prioritat: han dit en reiterades ocasions que si no hi ha Hard Rock, no hi haurà pressupostos. En aquest sentit, Sans ha retret als comuns que si l'any passat el casino ja era un dels requisits del PSC, no fos llavors una línia vermella per ells: "S'haurien d'aclarir entre uns i els altres", ha ironitzat. 

Els resultats de PISA, multifactorials segons ERC

Abans d'entrar en aquests temes, Sans ha començat la roda de premsa tractant els mals resultats dels alumnes catalans a les proves de l'informe PISA. Després de la gran polèmica generada la setmana anterior per les excuses del Departament d'Educació davant unes dades molt dolents, assegurant com a primera reacció que els resultats es devien a una sobrerepresentació de l'alumnat nouvingut, Sans ha deixat clar aquest dilluns que "no hi ha excusa" davant l'informe.

"La diagnosi està feta, la situació és complexa i multifactorial, respon a moltes qüestions", ha continuat la portaveu, que ha assenyalat com un dels principals problemes les retallades que es van fer en educació durant la crisi econòmica: "Els alumnes que ara han fet la prova aprenien a llegir i escriure en el moment de les retallades", ha assenyalat, assegurant al mateix temps que el Govern està treballant en diversos àmbits per revertir la situació, però reconeixent que "lamentablement" els resultats no es veuran fins "d'aquí un temps".  Així, des d'ERC, la seva portaveu ha apostat per fer "autocrítica", ja que el seu partit fa anys que és el responsable de les polítiques educatives del Govern, insistint que l'educació és un àmbit en el qual es triga a veure els resultats de les mesures que s'han implementat.