Esquerra s'abstindrà i no donarà suport a la moció que el PSOE i el PDeCAT han pactat al Congrés per instar els governs català i espanyol a portar a terme "un diàleg sense imposicions dins del marc de l’ordenament jurídic vigent". Els republicans demanen que el diàleg no tingui límits i, per això, s'abstindran en la votació que tindrà lloc aquest dijous al Congrés. Així ho ha anunciat el portaveu adjunt del grup al Congrés, Gabriel Rufián, a través de les xarxes socials, que també ha criticat aquells "límits" que han estat "imposats des dels despatxos i que retorcen les lleis al seu gust".

A més, des del perfil de Twitter de la formació, els republicans també han explicat que treballaran "per un diàleg sense condicions ni renúncies prèvies". "En democràcia s’ha de poder parlar de tot. El límit és el respecte als drets fonamentals i als principis democràtics", han assegurat en la piulada.

ERC, molesta amb Zaragoza

Inicialment els republicans havien indicat que donarien suport al text, però han canviat d'opinió en veure com s'ha desenvolupat el debat sobre la moció al Congrés. ERC s'ha mostrat molesta per les paraules del diputat del PSC José Zaragoza des de l'hemicicle, on ha assegurat que "podem parlar de tot menys de la independència". A més, el socialista ha insistit que aquest diàleg s’ha de fer dins del marc de l’Estatut i la Constitució perquè “no hi pot haver diàleg sense respectar la legalitat”.

En el seu torn de paraula, el portaveu del grup, Joan Tardà, ha recordat que “només hi ha una solució” al conflicte català: “la del diàleg sense limitacions” per a un “referèndum que no exclogui ningú”. “Com més negociació, més possibilitats d’arribar a un acord”, ha afirmat Tardà, que ha demanat dialogar “des de zero” i ha recordat que “no hauríem arribat fins on hem arribat” si el 2014 el Congrés hagués obert la porta a la iniciativa del Parlament que Rovira, Turull i Herrera van defensar al Congrés. 

La moció, que es votarà demà, insta l'executiu socialista a obrir un procés de diàleg polític amb la Generalitat "sense imposicions ni impediments", amb l'objectiu d'acordar el mecanisme "que permeti a la societat catalana determinar el seu futur en el marc de l'ordenament jurídic vigent".

El PSOE pretenia inicialment deixar ben clar que es tractava de l'ordenament espanyol, referència que finalment ha estat eliminada, segons han explicat des del PDeCAT. D'aquesta manera no es fixen límits i es pot recórrer a l'ordenament jurídic internacional, que sí que reconeix el dret a l'autodeterminació.