Sembla que la proposta d'ERC de plantar Vox i Tamames durant el debat de la moció de censura no està tenint massa bona rebuda entre la resta de partits.  De moment, sembla que la proposta no compta amb el suport unitari de la resta de grups de la Cambra, i tot indica que no fructificarà. Segons ha explicat la portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, el seu partit ha llançat aquesta idea a la resta de l'hemicicle com a fórmula per no "blanquejar" el partit de Santiago Abascal. Això sí, ja ha avançat que perquè "tingués sentit" hauria de ser una acció unitària i que si no s'aconsegueix un acord ERC no continuarà amb la iniciativa. El portaveu parlamentari d'ERC, Gabriel Rufián, ja va promoure una iniciativa similar en l'anterior moció de censura presentada per Vox contra Pedro Sánchez, que es va debatre l'octubre de 2020 amb Abascal com a aspirant a la Moncloa, però tampoc va tirar endavant.

Aliats parlamentaris com Bildu, Més País i Compromís, així com el BNG, no tenen gens de pressa per prendre una decisió sobre aquesta proposta d'ERC, però alguns ja han avançat que la seva intenció és no deixar buida la tribuna i veuen complicat renunciar a parlar, sobretot si el govern i altres grups fan ús de la paraula. Això sí, sempre els queda l'opció de fer intervencions curtes, sense esgotar els minuts dels quals disposin, o bé intervenir des de l'escó. De fet, els temps d'intervenció que s'acorden en la Junta de Portaveus per a cada grup només són un màxim, no obliguen els portaveus a utilitzar-los per complet.

Per contra, des del PNB no veuen adequat guardar silenci i quedar-se al marge del debat i consideren més sensat participar en el debat de la moció que presentarà l'excomunista Ramon Tamames com a candidat., A més, recalquen que prendran les seves pròpies decisions sobre aquest tema com ha fet sempre. L'any 2020 el seu portaveu, Aitor Esteban, en va tenir prou amb un minut per quedar-se a gust amb Santiago Abascal. Va pujar a la tribuna per a negar-se a donar bola una moció que va titllar de "patotxada" i va acusar Vox de fer ús "espuri" d'aquest instrument constitucional. Ja fora del bloc d'investidura, Ciutadans ha deixat clar que es farà escoltar durant aquest debat. La seva portaveu nacional, Patrícia Guasp, ha insistit que la moció de Tamames és "inútil" però ha avançat que el seu partit no la plantarà i aprofitarà per a defensar el seu "projecte de país", ara que el partit ha passat per un procés de renovació i busca no desaparèixer nedant a contracorrent contra els pronòstics de les enquestes.

La moció de censura, encara sense data

Encara cal posar data a la moció de censura que ha presentat Vox amb Tamames com a candidat. Aquest dilluns ha estat registrada al Congrés i la mesa de la cambra l’haurà de validar comprovant que reuneix tots els requisits necessaris. Un cop l’admeti a tràmit, Meritxell Batet obrirà un termini de dos dies durant els quals es podran presentar mocions alternatives. La presidència de la cambra fixarà dia i hora encara que, segons el reglament, no podrà ser abans dels cinc dies posteriors al registre. Això implica que, com a molt aviat, podrà ser el 5 de març. Tot i això, tenint en compte que el 7 de març es debat la presa en consideració de la reforma del PSOE de la llei del només sí és sí, els càlculs de Batet situen la moció de censura durant la segona quinzena de març.