L’Advocacia de l’Estat està “estudiant detingudamentla sentència del TJUE sobre la immunitat d'Oriol Junqueras per a saber com “complir-la”. En aquests termes s’ha expressat la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, després que ERC hagi interromput les negociacions amb el PSOE fins que no aclareixi que faran els serveis jurídics de l’Estat. Malgrat tot, la dirigent socialista ha emplaçat els republicans a no aixecar-se de les negociacions. Ha reclamat separar l’àmbit judicial de les converses sobre la investidura. Només amb la formació de govern, ha defensat, es podrà obrir “una etapa política nova on la política estigui a la política”.

En els mateixos termes en què s'ha expressat el govern espanyol en un comunicat, Carmen Calvo ha assegurat que “som un govern que respecta totes les sentències dels tribunals espanyols i també supranacionals”. Ha assenyalat que aquesta decisió de Luxemburg “no entra en cap moment” en la sentència del 14 d’octubre del Tribunal Suprem. Després que l’alt tribunal espanyol hagi convocat les parts, la vicepresidenta en funcions ha explicat que “l’Advocacia de l’Estat està estudiant detingudament i de forma conscienciada per a saber la posició com poder ajudar de millor manera al Tribunal Suprem a complir-la”.

En clau més política, Carmen Calvo ha defensat la ràpida investidura perquè “no té res a veure” una cosa i l’altra. “Estem convençuts des del govern que és necessari obrir una etapa política nova on la política estigui a la política”. Ha insistit que “ha arribat el moment de la política a través de l’acord i la negociació”. Per això ha rebutjat que el cop del TJUE afecti les negociacions amb ERC. “Necessitem fer front a la situació de Catalunya amb diàleg”, ha defensat la dirigent socialista. “Hem de fer-ho viable. Cal un govern que prengui decisions, també sobre la sortida de la situació a Catalunya”, ha insistit. “No trobem que hi hagi res dissonant per no continuar treballant”, ha conclòs.

Comunicat de La Moncloa

Després de parlar Calvo, La Moncloa també ha emès un comunicat en uns termes molts similars. “El govern respecta i acata les resolucions dels tribunals espanyols, així com dels supranacionals, a la jurisdicció dels quals se sotmet en virtut dels tractats internacionals firmats per Espanya”, comença el document de vuit punts. L’executiu de Sánchez també subratlla que “l’Advocacia de l’Estat està estudiant amb el degut deteniment la sentència i presentarà el seu escrit en els pròxims dies”. I conclou idènticament a Calvo: “El govern, en l'àmbit polític, es ratifica en la necessitat d'obrir una nova etapa de diàleg, negociació i acord entre tots els actors polítics, des del respecte a les legítimes diferències, en el marc del nostre Estat social i democràtic de Dret”.