Ni la conferència de Jordi Sànchez aquest dimarts allunyant la immediatesa d'un acord, ni la compareixença de la portaveu de Junts aquest dimecres afirmant que previsiblement no hi haurà entesa divendres. Des d'Esquerra Republicana insisteixen en públic que no hi ha "diferències insalvables" ni "esculls tan grans" que puguin evitar la investidura de Pere Aragonès aquest divendres. Els republicans han demanat a Laura Borràs que designi Aragonès perquè és qui ho té més de cara per aglutinar els suports suficients per arribar a la presidència. 

El cert, però, és que ara mateix l'actual vicepresident en funcions només té al sac 33 vots, els del seu grup parlamentari. "Treballarem a contrarellotge", ha subratllat Marta Vilalta aquest matí des del Parlament, després de reunir-se amb la presidenta de la cambra. L'equip negociador dels republicans considera que encara hi ha marge per segellar un acord in extremis com el que va fer possible situar Borràs a la presidència del Parlament. "Hi som a temps", insisteixen, i aspiren a sumar els 74 vots independentistes —ERC, Junts i CUP— que facin possible una investidura en primera volta. 

 

Les carpetes obertes

Immediatament després de la seva compareixença, Vilalta ha sortit disparada per tancar-se en una nova reunió amb Junts per Catalunya. En paral·lel a les converses sobre com avançar cap a la República, la intenció d'ERC és exposar avui mateix la seva proposta d'estructura de Govern, per evitar quedar encallats en el full de ruta. La idea és haver pogut solucionar altres carpetes perquè quan se superin els obstacles principals no s'hagi d'arrencar de zero. 

A hores d'ara, el que més separa els dos principals actors independentistes té a veure amb el full de ruta i amb el paper del Consell per la República. Amb tot, Vilalta ha posat en valor que en la seva conferència política, Jordi Sànchez fes referència al llibre de Junqueras i Rovira. Concretament el fragment que verbalitza que l'aposta pel diàleg no pot ser infinita i que no es pot descartar la unilateralitat. "És la prova que no estem tan lluny com alguns voldrien fer creure", ha conclòs. 

Al marge de si s'acaba materialitzant un acord amb Junts per investir Aragonès en la primera oportunitat, la posició de la CUP encara no està definida. Les bases anticapitalistes tindran una assemblea aquest vespre on discutiran i decidiran si el preacord amb ERC és suficient i si, encara que no ho sigui, es pot facilitar la investidura. 

A la imatge principal, Borràs amb Vilalta i Jové / ACN