En plena ressaca de la foto de Colón 2, Esquerra Republicana demana al govern de Pedro Sánchez que posi ordre i acabi amb tant de soroll. "Si volen fer els indults, que els facin, però que deixin d'especular i jugar amb el quan i el com". La majoria de travesses situen el perdó del consell de ministres als presos independentistes catalans entre aquesta setmana i la vinent. Quan arribin, "benvinguts seran", ha afirmat la portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta. Passi el que passi, això sí, els republicans seguiran "treballant per l'amnistia, perquè la represàlia no haurà acabat". Enmig d'aquest rum-rum, la Moncloa ha decidit impugnar la llei catalana de regulació del preu dels lloguers. Una decisió que ha indignat a la seu de Calàbria. 

Avís al rei

Durant la compareixença setmanal posterior a la reunió de l'executiva del partit, Vilalta ha valorat les paraules d'Isabel Díaz Ayuso convidant el rei a negar-se a signar els indults. Zarzuela ja ha confirmat que firmarà. Si ho no fes, Felip VI s'estaria saltant la Constitució, que li atorga les funcions d'àrbitre imparcial. Regna, però no governa. "Si prengués partit com va fer el 3-O, s'hauria de plantejar abdicar, perquè estaria traspassant les funcions que li pertoquen". Seria, ha recordat Vilalta, una "interferència" en tota regla, com la del seu discurs del 3 d'octubre de 2017. 

La represa del diàleg

En tot cas, els de Junqueras confien que -malgrat la "punxada" de diumenge a Colón- la pressió de la dreta i la ultra dreta no condicionin Pedro Sánchez en relació a la negociació amb Catalunya, perquè "per molt que puguin manifestar-se els sectors més retrògrads de l'Estat, això no canviarà les majories al nostre país": En aquest sentit, li reclamen que faci "allò que s'ha compromès a fer, reconèixer que hi ha un conflicte polític que s'ha de resoldre políticament".

Des d'ERC s'evita pressionar amb una data concreta per la reactivació de la taula de diàleg, "pot ser al setembre o pot ser al juliol". Això sí, esperen que sigui quan sigui la reunió, el govern espanyol "vingui amb una proposta oficial". Fins que no arribi, els republicans no es pronuncien sobre les idees que vagin sorgint per part de dirigents socialistes. L'última, la de Miquel Iceta, que planteja un referèndum sobre un nou Estatut. Sigui com sigui, celebren que el ministre del PSC accepti que "a la mesa s'hi ha de parlar de tot", també i sobretot, d'amnistia i autodeterminació. 

El recurs a la llei de lloguers

Mentre transcorria la roda de premsa, s'ha confirmat el recurs del govern espanyol contra la llei de regulació del preu dels lloguers de la Generalitat de Catalunya per invasió de competències. La portaveu d'ERC ho ha qualificat com "un error polític gravíssim". Sobre el fet que Moncloa estigui venent com un gest polític amb Catalunya no haver demanat al Tribunal Constitucional la suspensió automàtica de la llei -una pràctica habitual del govern Rajoy- Vilalta ha estat rotunda. "El gest seria no recórrer aquesta norma", i ha lamentat que "ni fan ni deixen fer".

 

El sentit de l'1-O

Preguntada sobre la polèmica arran dels articles creuats d'Oriol Junqueras i Jordi Sànchez revisant el sentit de l'1-O, Vilalta ha afirmat que "va ser un referèndum d'autodeterminació per fer efectiva la independència". "No vam ser prou forts", ha reconegut, i ha cridat a llegir-ne les fortaleses i les debilitats per "seguir adquirint fortalesa i seguir sumant per tenir més legitimitat interna i internacional"

A la imatge principal, Marta Vilalta. / M. Puig