El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha qualificat de "nefasta" la negació del referèndum d'autodeterminació català en l'última proposta de programa de govern presentat pel PSOE, però ha explicat que la seva sola existència no impediria que els republicans bloquegessin una hipotètica investidura de Pedro Sánchez si aquest garanteix abans els suports d'Unides Podem.

En una roda de premsa després de reunir-se a la cambra baixa amb el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, i la número dos del partit, Adriana Lastra, Rufián ha dit que al seu partit haurien de parlar sobre el sentit del seu vot si hi hagués una altra investidura, però ha apuntat que si la formació de govern depengués exclusivament de l'abstenció d'ERC, llavors "per ERC no serà que s'impedeixi la formació de govern.

El dirigent republicà ha subratllat que tot i que "el document de propostes del PSOE inclou un paquet de mesures socials que, lògicament, ens sonen bé", no estan contents amb les propostes "a nivell del conflicte amb Catalunya".

Gabriel Rufián també s'ha dirigit al líder de Podemos, a qui ha recordat que el president d'ERC és a la presó, i la secretària general, a l'exili: "I Pablo Iglesias diu que l'humilien perquè no té un ministeri. Si nosaltres donem una oportunitat a la paraula i a la política, la pregunta és per què ells no", ha conclòs.