Malgrat l'intent de mantenir les costures i d'aïllar el Govern de la polèmica pels pactes a la Diputació de Barcelona, JxCat i ERC mantenen les discrepàncies. A menys de 22 hores pel ple de constitució d'aquest ens supramunicipal i, per tant, què s'esgoti el termini de negociació, els republicans pressionen els seus socis a la Generalitat perquè trenquin el pacte al que van arribar amb els socialistes el passat divendres. JxCat, però, almenys de moment, segueix sense recollir el guant i insisteix en què cal una reversió dels pactes arreu del territori i que els comuns els assegurin que permetrien l'operació.

El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha volgut insistir aquest matí, en declaracions a la premsa des dels passadissos de la cambra, que encara hi ha temps de fer un nou pacte i ha ressaltat que "no s'entendria" que es perdés aquesta "oportunitat". Els republicans defensen que amb l'abstenció dels comuns, que veuen assegurada, un pacte amb els postconvergents i Tot per Terrassa prosperaria. Ho fan agafant-se a les declaracions de Jéssica Albiach d'aquest dimarts quan va dir que no donaria suport a un govern de JxCat, però tampoc a un de Cs i PP. 

Per aquest motiu, Sabrià insisteix que si JxCat es mou i pacta amb ells els números sortirien, ja que obtindrien dos diputats provincials més que un eventual pacte unionista de PSC, Cs i PP. "Està en mans de JxCat decidir si la diputació queda en mans del sobiranisme o del PSC", ha insistit un cop i un altre. A més, ha tornat a defensar que per ells això no va de "cadires, sinó de país" i ha repetit l'oferta de la presidencia de l'ens supramunicipal als postconvergents, que ha assegurat que és "qui prioritza les cadires".

JxCat demana reverir pactes municipals

A l'altra banda, JxCat no veu tant clar que els comuns no puguin fer un pacte alternatiu amb PSC, PP i Cs per evitar el que proposen els republicans, i insisteixen que l'única suma possible en aquests moment és PSC-JxCat. A més, acusen als republicans de fer "màrqueting" i de cometre una "irresponsabilitat enorme" al prestar-se a "el joc de les cadires". 

Més enllà d'això, però, també hi ha la "reversió" de pactes, imprescindible per JxCat per trencar l'entesa amb els socialistes. Així ho ha explicat el portaveu adjunt del grup als passadissos del Parlament, Eduard Pujol, que ha insistit que la "reversió" de pactes amb el PSC ha de ser a totes les institucions, i no només a la Diputació de Barcelona, i ha defensat que el que està "en discussió" és la unitat estratègica de l'independentisme en totes elles.

Els postconvergents tenen una espina clavada en diferents municipis, on els republicans van pactar amb els socialistes per treure'ls del govern, malgrat ser la primera força. Els casos més flagrants, per JxCat, són els de Sant Cugat, Figueres i Tàrrega. Des d'ERC, però, segueixen defensat la "lògica municipal" del seu partit en aquests territoris i consideren que es postconvergent s'han de "deixar d'excuses" i decidir si volen pactar amb ells o amb el PSC a la Diputació.

Què hi diuen els comuns?

A tot això, els comuns, els tercers en discòrdia, han evitat aquest matí de ple al Parlament fer declaracions públiques i aclarir el sentit exacte del seu vot, i insisteixen que la seva aposta seria un pacte d'esquerres amb PSC i ERC. Això sí, fonts del partit asseguren a El Nacional que no donaran suport "a cap govern on hi hagi JxCat", ni a l'actual pacte PSC-JxCat ni tampoc al d'ERC amb JxCat.

Ara bé, també asseguren que no es prestaran a la proposta que aquest dimarts va fer el popular Xavier García Albiol de regalar els vots a Núria Marín per evitar que aquesta depengui de JxCat o que els independentistes governin l'ens amb una altra llista. Així doncs, els republicans insisteixen que el canvi és possible.

 

Gràfic: elaborat per Maria Macià