ERC, JxCat i la CUP, a més de diverses associacions municipalistes, han reclamat avui conjuntament al govern espanyol que respecti el cànon català de residus, un impost "pioner i d'èxit reconegut en l'àmbit europeu" que, adverteixen, està en risc davant "l'atac" de la futura la llei estatal de residus. El debat per a l'aprovació en el ple del Senat de la Llei de Residus i Sòls contaminats que estava previst pel 9 de març va ser ajornat 15 dies a fi de facilitar la recerca de més consensos amb els grups a partir de les 579 esmenes presentades al text. Però la possibilitat que l'aprovació d'aquesta llei suposi l'eliminació del cànon català de residus, una fiscalitat ambiental amb dues dècades de recorregut que posa un cànon sobre la disposició de residus en els àmbits municipals, de construcció i industrials, ha provocat l'alarma del govern català, de diversos partits i entitats municipalistes.

Així s'ha evidenciat en una concentració conjunta a Barcelona davant la Delegació del Govern central a Catalunya, que ha comptat amb representants d'Esquerra, JxCat i la CUP. També membres d'entitats municipalistes com l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació de Municipis per a la Independència i l'Associació de Micropobles de Catalunya. "El cànon de residus és un símbol de l'autogovern de Catalunya. Fa més de 17 anys que s'està implementant, és un model d'èxit reconegut en l'àmbit europeu. I ara veiem com el govern està en una dinàmica recentralitzadora i ataca la competència de Catalunya en aquest cànon", ha assegurat la portaveu adjunta d'ERC al Parlament i exconsellera d'Agricultura, Meritxell Serret.

Acompanyada de dirigents com la consellera Jordà o la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, a més de diputats, regidors i alcaldes, Serret ha advertit que si la llei estatal segueix endavant, es perdria la recaptació d'un cànon que ha permès "reinvertir-lo" als municipis per "avançar en polítiques de gestió de residus més progressistes i sostenibles". Fonts republicanes assenyalen que, entre 2014 i 2020, el cànon ha permès recaptar fins a 647 milions, 250 dels quals s'han destinat a plantes de compostatge, 121 a recollida orgànica i 47 a centres de residus; a aquests s'hi sumen 36 milions del cànon de residus industrials, dedicats a economia circular i recerca. Serret ha deixat clar que Catalunya "no renuncia al cànon" i, per això, els republicans seguiran "lluitant on faci falta", ja sigui en l'àmbit estatal com a l'europeu per "defensar les competències catalanes". "Esgotarem totes les opcions, des de tots els fronts i amb totes les aliances possibles", ha sentenciat.

Des de JxCat, la diputada al Parlament Glòria Freixa ha reivindicat que el cànon "es quedi a Catalunya" i ha sostingut que ha de servir "per a benefici de la ciutadania de Catalunya". "Tot el que sigui una recentralització de competències, que aquest cànon vingui des de Madrid i se'ns digui que després es repartirà entre les comunitats autònomes. Aquest conte no ens el creiem des de Catalunya", ha afirmat la diputada. El diputat de la CUP al Parlament Dani Cornellà ha demanat defensar el cànon "fins a les últimes conseqüències" i ha traslladat tot el suport dels anticapitalistes al Govern en la lluita "contra aquesta imposició".