Acció unitària de l'independentisme a Madrid davant del cas d'espionatge a les delegacions de la Generalitat a l'Exterior. Els grups d'ERC i JxCat han registrat aquest dimecres a la tarda una petició de compareixença del ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, perquè doni explicacions. La sol·licitud conjunta ha estat signada pels seus portaveus, Gabriel Rufián i Laura Borràs. També han registrat una petició de convocatòria de la Diputació Permanent per a convocar aquest ple extraordinari.

El motiu de la compareixença de Borrell, segons consta en l’escrit, és “per a informar de la tasca d’espionatge dels serveis exteriors de l’Estat als serveis exteriors de la Generalitat de Catalunya”. La petició arriba després que aquest dimarts es conegués que el Ministeri d'Exteriors ha espiat durant mesos les delegacions del Govern a l'exterior, especialment les seus de Londres, Ginebra i Berlín. Concretament, es va encarregar a les ambaixades espanyoles del Regne Unit, Suïssa i Alemanya que seguissin de prop i fessin informes sobre les accions de les delegacions i del conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, per donar projecció al procés.

 

Els dos grups també han registrat, per separat, preguntes dirigides al govern espanyol, on demanen des de quan s’espia l’acció exterior de la Generalitat, si avui continua aquest espionatge, qui va ordenar-ho, si Borrell i Pedro Sánchez n’eren coneixedors i amb quins fons s’ha pagat, entre altres qüestions.