Després del ple monogràfic d'educació, els grups parlamentaris han disposat d'un termini d'una hora per registrar propostes de resolució sobre aquesta matèria que se sotmetran a votació el proper dijous. Esquerra Republicana i Junts per Catalunya n'han acordat una de conjunta que planteja impulsar un Pacte Nacional en defensa de l'escola catalana "davant els atacs sistemàtics de l'estat espanyol". El text subratlla la importància d'aquest acord per "protegir el model d'escola propi davant la intromissió i els atacs sistemàtics dels poders polítics i judicials de l'Estat", una de les "principals causes de desestabilització" del model. Alhora, la proposta de resolució alerta del "perill que pateixen la llengua catalana i el seu ensenyament" als Països Catalans pels "atacs reiterats de la dreta i l'extrema dreta".

Ambdues formacions constaten la "necessitat de promoure instruments i actuacions coordinades per tal de sumar esforços en la promoció i defensa de la llengua catalana en l'ensenyament". Per fer el pacte, ERC i Junts destaquen "realitzar les actuacions polítiques, jurídiques i econòmiques per garantir-ne la seva aplicació" amb els objectius que s'hi expliciten. "L'escola catalana és i ha de ser exemple d'equitat, de cohesió social, d'igualtat d'oportunitats [...] i ha de ser un factor bàsic d'inclusió social i de vertebració de la societat catalana", afegeixen. La proposta ha estat traslladada als grups del PSC, la CUP i els comuns. Fonts socialistes veuen "electoralisme" en l'impuls d'aquesta proposta de resolució conjunta de les formacions independentistes.

 

Un pla per la millora competencial, entre les propostes del PSC

Per la seva banda, el PSC ha registrat sis propostes de resolució. Una d'elles planteja impulsar un pla per la "millora competencial de l'alumnat a Catalunya que redueixi el nombre d'alumnes amb baix rendiment en competències bàsiques per sota del 15% i que aconsegueixi un percentatge d'alumnat amb alt rendiment superior al 40% en una legislatura", així com reduir l'abandonament i fracàs escolar. Altrament, proposen estendre la gratuïtat a tota l'etapa de 0 a 3 anys de l'escola infantil i la seva universalització, una millor climatització de les aules o incrementar en 100 milions d'euros per "reforçar la inclusió" del sistema educatiu.

 

ERC proposa promoure més l'ús del català als centres educatius

Esquerra Republicana ha registrat en solitari quatre propostes de resolució relatives a la "promoció del català als centres educatius", sobre la "lluita contra la segregació i la promoció de l'escola inclusiva", la "sostenibilitat" a les aules i "la transformació educativa i l'abandonament escolar". Entre les mesures incloses, els republicans plantegen fer "activitats i actuacions per millorar el coneixement i l'ús del català de les famílies", fomentar un acord per passar a una inversió del 6% del PIB en educació o buscar reduir l'abandonament escolar al 9%, en la línia dels objectius marcats per la Unió Europea.

 

Junts apel·la a flexibilitzar les ràtios de les aules d'acollida per a l'ensenyament del català

El grup de Junts per Catalunya ha entrat cinc propostes de resolució que van en la línia d'un "model lingüístic propi", fer un "canvi de rumb" al Departament per combatre el fracàs escolar, l'abandonament i la manca de comprensió lectora; "reconèixer" la tasca dels docents, fer més esforços per una "escola inclusiva" i millorar el model de Formació Professional. En matèria lingüística, insten a desplegar el títol dos de la Llei d'Educació o flexibilitzar "a la baixa" les ràtios de les aules d'acollida "com a eina imprescindible d'integració i continuïtat durant tota l'etapa educativa". També promouen un pla de xoc "a favor de l'èxit escolar" per millorar el "rendiment acadèmic" dels alumnes amb el desplegament, per exemple, de 400 nous orientadors professionals o la millora de la formació dels docents; l'estabilització dels professors interins o un pla d'infraestructures educatives que contempli les accions a dur a terme en els propers 10 anys. Els grups ja han iniciat les negociacions per poder transaccionar algunes de les propostes. Si fan transaccions, tenen de temps fins al dijous al migdia.