Diversos representants d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Junts per Catalunya, la CUP i els comuns s'han sumat a la convocatòria d'Òmnium Cultural per protestar contra la investigació per terrorisme del jutge sobre Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional (AN) que ha implicat el president Carles Puigdemont i la secretaria general dels republicans Marta Rovira, entre altres. La concentració ha tingut lloc davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sota el lema "Protestar no és terrorisme". A més dels partits, la convocatòria també ha aplegat diverses entitats en defensa dels drets humans com IRÍDIA o L'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans. 

🔴 Negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora i reaccions dels acords

A la concentració, convocada per Òmnium Cultural, hi han assistit els diputats al Parlament Raquel Sans (ERC), Josep Rius (Junts), Dolors Sabater, Carles Riera i Dani Cornellà (CUP) i David Cid i Susanna Segovia (comuns), a més de l'exdiputat dels comuns al Congrés Jaume Asens. Aquest darrer ha intervingut a l'acte per denunciar la imputació de terrorisme a diversos líders independentistes: "L'escalada judicial té un objectiu molt clar: judicialitzar la política, desestabilitzar les negociacions, impedir un acord d'investidura i segueix un guió que ja coneixem del PP i de Vox".

Òmnium, contra la investigació de l'AN

El president d'Òmnium Cultural ha assegurat que la investigació del jutge Manuel García Castellón pretén "sabotejar l'amnistia". "La investigació té una clara motivació política. Es presenta amb presses per sabotejar l'amnistia", ha denunciat Antich. Abans de l'inici de la concentració, en declaracions a TV3, el president d'Òmnium ha afirmat que l'amnistia és una "autoesmena" de l'Estat i el reconeixement que l'Estat "s'ha excedit". "És treure el debat dels tribunals i tornar-lo a la política", ha remarcat i ha afegit: "Òmnium continuarà defensant els drets fonamentals i la democràcia".

Foto d'Omnium en defensa del Tsunami Democràtic al TSJC  / Carlos Baglietto
Concentració convocada per Òmnium Cultural en defensa del Tsunami Democràtic al TSJC / Fotografia: Carlos Baglietto

A més, Antich ha defensat que la concentració d'aquest dimarts pretén dir de forma clara i contundent que protestar no és un acte de terrorisme. "La nova interlocutòria demostra la capacitat d'inventiva del jutge, que desborda tots els límits d'un sistema democràtic", ha apuntat el president d'Òmnium.  

Malestar a l'ANC

L'Assemblea Nacional Catalana ha lamentat a través de les xarxes socials que Òmnium no els convoques a l'acte. "Des de l'Assemblea hem denunciat i condemnat la persecució per terrorisme a la causa del Tsunami Democràtic i voldríem haver-ho expressat assistint a l'acte "unitari" convocat per Òmnium avui. Sorprenentment, però, no hi hem estat convocats", han exposat.