ERC intenta la retirada per llei del monument franquista de Tortosa, segons ha informat aquest diumenge la formació en un comunicat. Concretament, els republicans han demanat que en el termini d'un any des de l'entrada en vigor de la llei catalana de memòria democràtica "es facin tots els tràmits i tasques necessàries per culminar la retirada del monument franquista" de l'Ebre. Així ho fixen les esmenes presentades a la norma que encarrila els últims passos al Parlament, alhora que demanen aplicar altres mesures per restaurar institucions afectades pel franquisme, reconèixer les ètnies i llengües que en van ser víctimes i introduir la memòria democràtica com a assignatura a les escoles catalanes.

Una de les propostes d'ERC és una mesura per reparar la memòria a les institucions que les autoritats franquistes van suprimir, com és el cas de Medinyà (Gironès), que va quedar annexionat a Sant Julià de Ramis. Les esmenes dels republicans aposten per apuntalar el dret d'aquests municipis, institucions o persones jurídiques públiques a ser restituïts i a recuperar la seva personalitat jurídica.

Més mesures de memòria democràtica

El text també amplia els supòsits de víctimes de la dictadura i reclama que es reconegui el poble gitano i romaní com a víctimes de la persecució, discriminació i atemptats contra la seva identitat, així com fer valdre l'opressió de dones per raó de gènere (com el cas del Patronato de Protección de la Mujer) i persones per la seva orientació o identitat sexual. En aquesta línia, proposa fixar com a "víctimes de la repressió cultural" del franquisme les comunitats lingüístiques catalanes i araneses, a més d'habilitar un servei per demandar les persones físiques o jurídiques que van perpetrar violacions de drets humans o d'explotació de treballs forçats.

ERC també proposa introduir la memòria democràtica com a assignatura en el currículum educatiu de les escoles catalanes amb rigor històric, pluralitat i perspectiva de gènere, així com que la direcció del Memorial Democràtic sigui nomenada pel Govern mitjançant un concurs públic, amb una durada de quatre anys renovable quatre anys més. Les esmenes s'afegeixen al que el projecte de llei del Govern ja recollia, un projecte de llei que l'executiu català va aprovar el març de l'any passat en pro de la recuperació de la memòria històrica del país.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!