Hi ha un "atac intencionat": el de la Junta d'Andalusia amb la supressió de l'impost de patrimoni, seguint el camí de la Comunitat de Madrid. És el que ha volgut denunciar aquest dimarts Esquerra Republicana, després de l'OPA llançada per Juanma Moreno a les grans fortunes catalanes. "El dumping fiscal, incentivar la deslocalització fiscal, és una manera de fer catalanofòbia econòmica, a costa del benestar de la gent", ha criticat Marta Vilalta en roda de premsa al Parlament. Ho ha qualificat com "una recepta econòmica lamentable" i ha criticat que "el PP explota el fet de ser receptor net per a mantenir els privilegis a uns pocs en lloc de reinvertir els recursos pels qui més ho necessiten". És una qüestió que plantejaran la setmana que ve al debat de política general del Parlament.

En aquest sentit, el diputat Lluís Salvadó, que l'ha acompanyat en la roda de premsa, ha avançat que faran una defensa del model fiscal català i al mateix temps una denúncia del dumping fiscal i dels intents de recentralització. I a la cambra catalana hi faran propostes per a "garantir aquest model" i també "incrementar la capacitat de gestió i recaptació". Entre altres coses, reclamaran a l'Estat la gestió de tot l'IRPF així com la recepció de "la part de pertoqui" del nou impost sobre la banca i les elèctriques. És una qüestió que els republicans posaran damunt la taula tant al Parlament com en els espais de negociació oberts amb el govern espanyol.

 

Condemna del racisme

“No podem callar”. ERC també ha volgut sortir al pas de la campanya contra la seva diputada, Najat Driouech, arran de les protestes a l’Iran contra el vel. Davant d’això, els republicans volen traslladar tot el “suport i estima” a la seva companya i una condemna rotunda dels “atacs, insults i assenyalament que està patint”. En aquest sentit, la secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta, ha reclamat a tots els diputats del Parlament que se sumin a la condemna del racisme i del discurs de l’odi. Els republicans treballen en una forma de condemna perquè s’hi sumi la resta de la cambra. Encara no concreten com.

“És intolerable utilitzar les xarxes per aquests atacs racistes. És molt perillós alimentar aquests discursos de l’odi, que es presenten cada cop de forma més desacomplexada. És molt perillós per a la cohesió del país”, ha advertit Marta Vilalta en roda de premsa al Parlament. És per això que demanen a la resta de diputats “un gest de condemna i de suport a la diputada”, perquè “la lluita antiracista ens involucra a tots” i és una línia vermella. Najat Driouech “no només representa tots els electors, sinó que també és un referent per a molts nois i noies d’aquest país”, ha reblat Vilalta.