Ahir el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, rebutjava l'etiqueta de nacionalista espanyol o català i es reivindicava com a "tarradellista", en referència al president Josep Tarradellas, cosa que no ha agradat gaire a ERC, que aquest divendres l'ha rebatut.

"Sap què deia Tarradellas? Que Catalunya tindrà la seva llibertat amb la República o no hi haurà tal llibertat. Tarradellas va patir exili, com el que pateixen actualment el president Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Si es vol reivindicar tarradellista, treballi per una amnistia que permeti el retorn dels exiliats", ha etzibat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que també li ha promès que "la República catalana serà, no sé quan, però serà".

 

La dirigent republicana també ha volgut respondre a les queixes d'Illa sobre el veto que li ha posat ERC. "I com creu que es pot dialogar amb presos?", li ha preguntat. "Però malgrat tot volem seure per aconseguir l'amnistia i l'autodeterminació perquè ni la presó ni l'exili ens prendran la paraula ni la força dels vots", ha dit tot reptant el socialista a "tenir valentia política per seure i negociar" i deixar de "vetar una resposta democràtica al conflicte".

Vilalta també s'ha referit als comuns i ha qualificat d'"excuses" els arguments de Jéssica Albiach per no investir Aragonès. "Avui votaran en contra d'un president d'esquerres que farà polítiques d'esquerres. Lamentem que algunes esquerres hagin decidit desentendre's d'una oportunitat històrica", ha retret.

Renovació de confiances amb Junts

Vilalta també ha situat la investidura d'Aragonès i l'acord amb Junts com una "renovació de les confiances" i ha demanat perdó a la ciutadania per haver trigat tres mesos. "Volem aprendre dels errors, a això respon aquest acord de Govern. De tots dependrà que això funcioni, per la nostra part ho posarem tot perquè això funcioni", ha promès.

Vilalta ha situat la "corresponsabilitat", la "lleialtat institucional" i el "respecte mutu" com a elements clau per evitar protagonitzar les pugnes que van marcar el darrer Executiu compartit per ambdues formacions.

En aquest sentit, ha situat quatre revolucions com a eixos principals de l'acció de Govern: la feminista, l'ecologista, la social i la democràtica "per fer inevitable l'amnistia i l'autodeterminació per solucionar el conflicte amb l'Estat".

També ha reivindicat haver evitat unes noves eleccions, de les quals ha dit que haguessin sigut una "nova irresponsabilitat", i ha emplaçat el futur Executiu a "recuperar el valor de les institucions catalanes, que l'Estat vol empobrir i dividir".

ERC, passat i present

Vilalta no ha deixat passar l'oportunitat de recordar que avui s'investeix un president d'ERC 80 anys després i ha situat la formació com el "pilar" de la nova majoria "d'esquerres i independentista" sorgida de les urnes del 14-F. 

 

"La confiança de la gent ens exigeix retornar aquest aval amb feina, determinació i honestedat", ha apuntat Vilalta tot repassant el programa republicà: rescat social, transformació social i "avançar cap a la independència". "Sense la independència no hi haurà rescat suficient ni transformació. Per això som independentistes, perquè és la millor eina per ajudar la gent", ha subratllat.

 

Imatge principal: la secretària adjunta d'ERC, Marta Vilalta / Foto: Efe