Esquerra Republicana (ERC) guanyaria les eleccions al Parlament de Catalunya en cas que se celebressin comicis, segons un sondeig d'opinió de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). ERC seria, doncs, el partit més votat amb el 18,3 % dels vots, el seguiria el PSC amb el 16,6 % i després Junts (8,3 %), els comuns (5,8 %), la CUP (4,2 %) i Vox (2 %).

Davant la pregunta de qui volen com a pròxim president, un 19,7 % dels enquestats no en tria cap, un 18,4 % es decanta pel líder socialista, Salvador Illa; un 17,8 %, per l'actual president, Pere Aragonès; i un 7,8 %, per la presidenta de Junts, Laura Borràs. Tanmateix, en preguntar-los qui creuen que serà el pròxim president, la gran majoria no ho sap (42 %) però entre la resta, creuen que Illa té més possibilitats (29,8 %) que Aragonès (27,5 %).

Quant a les eleccions generals, el sondeig, que es va fer entre mitjans d'octubre i novembre de l'any passat, apunta que els socialistes serien els guanyadors a Catalunya amb el 23,1 % dels suports. ERC i els comuns quedarien empatats en la segona posició amb un 10,1 %, i el PP ocuparia el quart lloc amb un 7,4 %. La cinquena força seria Junts amb el 4,8 % dels vots, i a continuació quedarien Vox, amb un 3,1 %; Ciutadans, amb un 2,2 %; i la CUP, amb un 1,8 %. Malgrat tot, l'abstenció seria una de les opcions més populars, amb un 12,8%. 

En les eleccions municipals, el 24,2% dels enquestats encara no sap a qui votarà. Tanmateix, segons el sondeig, el partit més votat seria el PSC (16,6 %), seguit d'ERC (14,8 %), Junts (8,8 %), els comuns (6,5 %) el PP (3,4 %), la CUP (2,3 %) i Vox (1,8 %).

Cap líder polític rep l'aprovat

Cap dels líders polítics ha aprovat en la valoració dels enquestats. Els més ben valorats han estat el secretari general de Junts, Jordi Turull, que ha obtingut un 4,54; el president d'ERC, Oriol Junqueras, amb un 4,48; Pere Aragonès, amb un 4,41 i la líder dels comuns, Jessica Albiach, amb un 4,38. Entre els pitjors valorats hi ha el líder de Vox, Ignacio Garriga, amb un 1,84; i el president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, amb un 1,99. Els segueixen el president del PP català, Alejandro Fernández, amb un 2,73; i Laura Borràs, amb un 3,57.

Entre els líders polítics espanyols, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, és el que ha obtingut la puntuació més alta amb un 4,32, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz ha obtingut un 4,26, i el líder del Partit Popular ha obtingut un 2,89.  

El 53 % vol que Catalunya "continuï formant part d'Espanya"

L'enquesta també ha consultat l'estat d'opinió pel que fa a la independència de Catalunya, una posició minoritària entre els enquestats. Segons els resultats, el 53 % dels catalans vol que Catalunya "continuï formant part d'Espanya", mentre que un 39 % preferiria un Estat independent. El 4,2 % afirma que no ho sap i el 3,6 % que li és igual. En una altra pregunta, el 35,8 % dels enquestats vol que sigui un estat independent, mentre que el 28,9% vol que sigui una comunitat autònoma dins d'Espanya; el 17,7% que sigui un Estat d'una Espanya federal, i el 9%, una regió d'Espanya.