La diputada d'ERC al Congrés dels Diputats, Teresa Jordà, ha sostingut aquest divendres que la Llei d'Amnistia és una línia vermella sense la qual no votaran a favor de la investidura del president en funcions i candidat a la presidència del PSOE, Pedro Sánchez. En declaracions a RAC1 i Catalunya Ràdio, ha reiterat que, per al seu partit, desjudicialitzar, un dels continguts de l'acord arribat amb els socialistes per a la Mesa del Congrés, comporta una Llei d'Amnistia: "No només que la deixi tramitar, que això és vital, que fins ara no ha passat, sinó que a més la tiri endavant".

Justament, respecte a la negociació per a la Mesa del Congrés, Jordà l'ha enfocat com un primer pas. "La Mesa s'havia de constituir tant sí com no, i podia estar presidida per una presidenta del PSOE o del partit més reaccionari, el PP", ha resumit. Tanmateix, aquest primer pas no és una garantia per a possibles acords futurs amb els socialistes, la republicana ha insistit que és "una temeritat" que el PSOE pugui donar per garantits els vots d'ERC. 

Preguntada pel fet que ahir la seva formació va enviar dos comunicats, incloent en el primer una menció explícita a una Llei d'Amnistia, que era eliminada en el segon, Jordà ha apuntat que les dues fórmules volien dir el mateix. "Demanàvem que l’Estat es comprometi amb la fi de la repressió de la causa general contra l'independentisme, evidentment per totes les vies legals i jurídiques", ha asseverat.

La relació amb Junts per Catalunya 

Jordà ha insistit en la possibilitat de treballar conjuntament amb Junts en futures negociacions, tot i que ha remarcat, que en el cas de la Mesa del Congrés aquest no ha estat el cas. Els republicans apunten com a prioritari fer un front comú amb Junts per articular les negociacions de cara a la investidura:  "Estic convençuda que té molt sentit treballar junts i és el que entendria la ciutadania". A més, ha afegit: "Ara tenim companys independentistes al Congrés amb ganes, a priori, de negociar i d'avançar, al país i sobretot a la nostra causa".

Ha insistit que la via d'Esquerra Republicana de Catalunya passa per la negociació i ha lamentat que, possiblement, no han comunicat la seva estratègia de la millor manera. "Crec que part de la nostra feina s’ha menystingut i, en part, és culpa nostra perquè potser no ens hem explicat bé", ha reconegut. Preguntada per si de cara a les negociacions per a una possible investidura confia en les promeses dels socialistes ha sentenciat: "És cosa del PSOE, si vol els nostres vots haurà d'atendre a les nostres demandes".