Els màxims responsables de Renfe Adif han de donar explicacions pel caos de Rodalies. Així ho pensa Esquerra Republicana, i per això, ha registrat tres peticions de compareixença al Parlament de Catalunya: les de Raül Blanco i Isaías Táboas, actual president i expresident de Renfe, respectivament, i la de María Luisa Domínguez, presidenta d’Adif. Concretament, reclamen que responguin per les "constants incidències, retards i mala gestió", de la qual en responsabilitzen els socialistes. El conseller de Territori, Juli Fernández, ho ha contraposat amb la gestió de Ferrocarrils de la Generalitat. I ha evidenciat el contrast: "A Rodalies vuit de cada deu dies hi ha una incidència".

Les peticions han estat anunciades pel diputat i portaveu d'ERC a la comissió de Territori, Ferran Estruch, aquest dimarts al ple del Parlament. En una interpel·lació al Govern, Estruch ha denunciat tant la "pèssima" gestió del servei de Rodalies com l'infrafinançament crònic que pateix aquesta infraestructura. "Mentre no arriben les solucions, les catalanes i els catalans mereixem explicacions", ha defensat el parlamentari, que ha tornat a exigir el traspàs "efectiu i complet" de la gestió. En aquest context, els republicans recorden que és el PSC qui ho gestiona. "Si l’única gran responsabilitat que els socialistes gestionen en exclusiva a Catalunya és un desastre clamorós, cal que en donin explicacions. Si volen ser justos, el mínim que poden fer és explicar-se", ha reblat el diputat.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el conseller de Territori, que ha contraposat la gestió de Rodalies amb la d'altres serveis com el metro, el tramvia o els Ferrocarrils de la Generalitat. "Per desgràcia, la peça clau del transport ferroviari a Catalunya no funciona bé, ens falla. No és una opinió: a Rodalies vuit de cada deu dies hi ha una incidència", ha lamentat Juli Fernández. En aquest context, ha reclamat treballar pel traspàs i s'ha mostrat "disposat a assumir totes les responsabilitats i que puguem patir desgast" per aquesta transferència.

Clima preelectoral

La gestió de Rodalies s'ha convertit en una qüestió de precampanya per als republicans. A més de sol·licitar la compareixença dels responsables de Renfe i Adif, ERC té previst denunciar demà els "greuges diaris". El president del partit, Oriol Junqueras, agafarà la línia R2 i s'aturarà a les estacions de Vilanova i la Geltrú, Sitges i Castelldefels, on intercanviarà opinions amb els alcaldables republicans en aquests municipis. S'han previst atencions a les 11:30, 12:15 i 13:00, "si no hi ha cap incidència en el servei".