El diputat d'ERC al Parlament Sergi Sabrià ha defensat constituir una "direcció col·legiada" de l'independentisme -inspirada en l'"Estat Major" de l'1-O, que sigui "autònoma" tot i que formalment funcioni sota el paraigua del Consell per la República.

En una entrevista amb Efe, Sabrià s'ha referit a un dels esculls entre ERC i JxCat que ha frenat fins ara la investidura de Pere Aragonès: el paper del Consell per la República. En el seu acord d'investidura, ERC i la CUP van pactar crear una "taula de direcció estratègica" de l'independentisme -que evoca l'anomenat "Estat Major" del procés que van pilotar Carles Puigdemont i Oriol Junqueras per organitzar a l'ombra el referèndum de 2017-, una idea que va fer saltar les alarmes a JxCat, que va interpretar que així pretenien arraconar al Consell per la República.

Segons Sabrià, aquesta "direcció col·legiada" de l'independentisme que ERC i la CUP volen activar "ha de ser un espai autònom, encara que tingui una vinculació" amb el Consell per la República. La fórmula de consens que està disposada a avalar ERC consisteix, doncs, a constituir aquesta direcció unitària de l'independentisme com a nucli "autònom" i "equilibrat", si bé podria actuar "en el marc" del Consell per la República si aquest és "reformat" perquè totes les organitzacions adherides se sentin "còmodes" i no sigui una "eina de part", controlada principalment per JxCat.

sabrià aragonès EFE

Sergi Sabrià i Pere Aragonès al Parlament / Foto: Efe

Espai "inserit" al Consell

El Consell per la República, per tant, podria ser el paraigua sota el qual quedés "inserit" el nucli estratègic independentista, però aquest nucli "no dependria" en cap cas de la cúpula del Consell per la República, que presideix Puigdemont.

"Que ningú confongui la direcció del Consell per la República amb la direcció col·legiada" de l'independentisme, ha remarcat Sabrià que ha reconegut que Puigdemont "té una importància vital" per a l'independentisme i la seva "tasca d'internacionalització és capital". Per Sabrià, "el més important és com es reforma el Consell per la República si, d'alguna manera, aquesta direcció col·legiada ha de penjar d'aquí".

El cantautor i exdiputat de JxSí, Lluís Llach, ja ha sortit al pas d'aquestes declaracions. "I, des del Consell per la República, qui ha parlat de controlar?", ha preguntat a través d'un tuit.

llach TUIT

L'existència d'aquesta "direcció col·legiada" -amb representants de partits i entitats independentistes- per consensuar els propers passos del procés, ha assegurat Sabrià, "no és incompatible" amb el lideratge institucional del Govern que vol presidir Aragonès. "És evident que aquí qui mana són les urnes, el Parlament i el Govern. No s'acceptaran tuteles, això ha de quedar claríssim", ha recalcat.

L'estratègia d'ERC

Sabrià també s'ha referit a les crides de JxCat a "concretar" quin ha de ser el full de ruta del procés, més enllà de l'"embat democràtic" apuntat en l'acord entre ERC i la CUP. "Em costa una mica quan se'ns demana a nosaltres concreció sobre l'embat nacional, perquè crec que hem estat bastant més clars que la resta", ha afirmat.

albert Batet JxCat Sergi Sabria ERC Parlament - ACN

Sabrià conversa amb el dirigent de JxCat Albert Batet / Foto: ACN

ERC no renuncia "a cap eina" per assolir la independència, però la seva "prioritat és que aquest referèndum" que es planteja com a nou embat "sigui acordat", ha indicat. Sabrià considera que la taula de diàleg amb l'Estat "hauria d'ajudar", encara que "no serà fàcil i és obvi que el PSOE no vol parlar" ni d'una amnistia ni d'acordar un referèndum.

Així i tot, defensa la via acordada per ERC i la CUP: "Jo crec que això és més clar que les alternatives que poden presentar uns altres. Jo no entenc el plantejament de: 'Farem una DUI'. D'acord, ja vam fer-ne una i va durar massa poc. El dia que la fem, ha de durar per sempre", ha afirmat.

Esperança amb la taula de diàleg

De cara a 2023, quan passats dos anys l'independentisme faci balanç dels resultats de la taula de negociació amb l'Estat, Sabrià diu que "ningú és un il·lús", però espera que pugui recollir-se algun fruit: "Crec que ha d'haver-hi avanços. M'agradaria pensar que es podrà avançar en la taula".

El que no vol és situar-se d'entrada en l'escenari d'un fracàs de la negociació: "Si ens avancem al 'després', donarem la taula per amortitzada, i no ho hem de fer, perquè les taules de diàleg, que aquí hem banalitzat, existeixen a tot arreu on hi ha un conflicte polític".