El vot de confiança que Esquerra Republicana ha fet en el ple de constitució del Parlament amb Junts per Catalunya i la CUP respon a l'objectiu últim d'arribar a la presidència de la Generalitat. Els republicans han pagat per avançat als seus virtuals socis. A Junts, concedint-los la presidència de la cambra sense posar pegues a qui fos la candidata, a la CUP obrint-los la porta d'entrada a la Mesa del Parlament. Dos gestos amb que pretén desbrossar el camí cap al Palau de la Generalitat i que demanarà cobrar d'aquí a dues setmanes en forma d'investidura de Pere Aragonès

 

Donar el tret de sortida a la tretzena legislatura era un pas previ indispensable en el camí cap a la formació del nou Govern. A les files republicanes es mostren satisfets per l'acord in extremis tancat la vigília de la sessió inaugural. "Hem aconseguit començar amb bon peu", asseguren des de la delegació encarregada de negociar amb la resta de forces sobiranistes. Tanmateix, no amaguen la seva indignació amb les paraules de Borràs, que ha obviat la feina feta per Roger Torrent i ha evitat mencionar-lo en el seu discurs inaugural després de ser proclamada, com sí que ha fet amb Forcadell. 

Encendre els motors de la legislatura, però, no haurà estat el més complicat. Ara arriba l'hora de la veritat i és quan la interlocució amb junters i anticapitalistes es posarà més seriosa. Ja no valdrà quedar-se en la superfície, com ha denunciat la CUP, sinó que caldrà entrar al fons del pla de Govern

A ERC interpreten que de les converses amb Junts se'n desprèn el compromís que els de Puigdemont donaran suport a la investidura d'Aragonès, que s'haurà de votar com a màxim d'aquí a quinze dies, divendres 26 de març. "La feina que queda encara és molt gran", reconeixen, alhora que reivindiquen la "generositat" amb que han actuat per repartir els seients de la Mesa del Parlament. Confien que la seva actitud tingui recompensa. 

Malestar amb el discurs de Borràs

Malgrat el desgast de les relacions amb Junts i el mal inici amb el discurs de Borràs, a ERC donen per fet que després d'haver accedit a que l'exconsellera -imputada- sigui la nova presidenta del Parlament, podran afermar el seu suport per a Aragonès en la segona fase de les negociacions que comença a partir d'ara. Les dues formacions han avançat en la unificació de l'estratègia que cal seguir per assolir la independència i encara que queden serrells a l'aire, les bases hi són. Queda per definir com s'auditarà l'espai de diàleg amb l'Estat, la gran aposta d'ERC de la qual Junts sempre ha recelat.

En paral·lel, arriba el moment de començar a obrir la carpeta de l'estructura de govern, tant pel que fa al repartiment de conselleries com a les persones que s'hi posaran al capdavant. Ara mateix, l'escenari més probable és que la CUP quedi fora i, per descomptat, tampoc hi seran els comuns.

El que és segur és que hi haurà com a mínim dos departaments més, el d'Igualtat i Feminismes i el de Transició Ecològica. També es dóna per fet que hi haurà un intercanvi de papers. Per a Junts serà la vicepresidència econòmica, que previsiblement anirà a mans d'Elsa Artadi, i carteres clau com Salut i Exteriors. A ERC, a més de la presidència, li arriba el moment d'assumir el control d'Interior. 

Accent d'esquerres

Els dos principals partits de l'independentisme sumen 65 escons, per tant, no arriben a la majoria absoluta necessària. Per això, convèncer la CUP torna a ser imprescindible. ERC ha cuidat tant com ha pogut els anticapitalistes durant les negociacions, tant que ha tensat al màxim la paciència de Junts donant ales a la possibilitat que la CUP es quedés la presidència del Parlament. Els de Junqueras accentuen la bona sintonia amb la CUP en les polítiques d'esquerres i esperen comptar amb el seu suport gràcies a compromisos com posar fre als desnonaments, garantir el dret a l'habitatge o un pla de xoc contra la pobresa. Més tenint en compte que en les anteriors legislatures els cupaires han investit presidents de l'òrbita convergent. 

El que ja es dóna per descartat és la possibilitat d'incorporar els comuns a l'equació. Jèssica Albiach ha criticat que ERC s'hagi entregat a Junts, obligant-los a quedar-se a l'oposició. Amb tot, no ha tancat la porta a possibles aliances puntuals, com la que hi va haver la passada legislatura per als pressupostos de la Generalitat. 

A la imatge principal, Pere Aragonès arriba al Parlament. / Sergi Alcàzar