L'Eurocambra ha parlat clar i l'informe preliminar que ha realitzat per investigar l'ús de Pegasus apunta al govern espanyol com a responsable de l'espionatge a l'independentisme. La vicepresidenta de la Comissió i eurodiputada d'ERC, Diana Riba, valora positivament el document i assegura que acredita un ús antidemocràtic de Pegasus. “Que es relacionin aquestes escoltes amb processos polítics concrets i no amb atacs terroristes o situacions delictives i violentes és molt important: es demostra que s’utilitzen aquests programes per interferir en la vida democràtica d’un país, en aquest cas Catalunya”, ha manifestat Riba.

​Riba també ha destacat el fet que, per primer cop, es conegui una xifra, els 6 milions d’euros que pot haver costat la compra de Pegasus per part de l’estat espanyol. “Cal ser transparents en la compra d’aquests productes amb diners públics”, ha defensat. El document, que encara és un esborrany elaborat per la ponent Sophie in 't Veld i que haurà de passar el període d'esmenes, lamenta la "poca informació aportada fins ara" per l'executiu espanyol sobre l'espionatge i assenyala que el govern espanyol va ser "probablement" el primer comprador a la Unió Europea del programari d'NSO. Per sostenir l'argument que les autoritats espanyoles poden estar darrere de l'espionatge, el text remarca que es va fer en "moments de rellevància política".

El preu de Pegasus

La compra del programari Pegasus per part del govern espanyol hauria costat 6 milions d’euros i hauria servit per espiar fins a 65 persones en el marc del CatalanGate. És una de les informacions recollides a l’informe preliminar, que també assenyala el govern espanyol com el primer client de la Unió Europea del grup NSO, el creador de Pegasus. L'apartat sobre l'espionatge a l'Estat està fet amb referències a publicacions dels mitjans de comunicació. La ponent ha justificat aquest fet perquè el comitè no ha fet una missió a Espanya i el govern espanyol no ha respost les peticions d'informació. In 't Veld ha reconegut que els casos a l'Estat són "delicats" i ha lamentat tenir "poca informació oficial i confirmacions". És per aquest motiu que la ponent ha reclamat a les autoritats espanyoles que els aportin "més informació per avaluar la situació". "Si creuen que alguna assumpció és errònia, aleshores que aportin proves", ha indicat la ponent tot dirigint-se a les autoritats espanyoles.

CitizenLab, una font vàlida

La republicana també ha destacat que l’informe verifiqui CitizenLab com una font perfectament vàlida, a diferència del govern espanyol, que, en boca de la ministra Margarita Robles, es va mofar tant de CitizenLab com de The NewYorker asseverant que “no els coneixia ni sabia qui eren les seves fonts”. Per la seva banda, el també eurodiputat d'ERC Jordi Solé també ha mostrat la seva satisfacció davant l'informe: “Estem molt satisfets del resultat de la Comissió, malgrat que no és definitiu”. La seva és una de les poques causes que ha prosperat als tribunals, tot i que encara es troba en una fase molt inicial. “La Comissió Pegasus del Parlament Europeu confirma, en molts extrems, allò que venim dient de fa temps: hem sigut víctimes d’un espionatge de caràcter polític per part de l’estat espanyol”, ha asseverat Solé.  

Finalment, la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, ha assegurat que el Govern rep amb “satisfacció” el contingut de l’informe, així com les valoracions de la ponent. En aquest sentit, Serret ha subratllat que l’informe estableix vincles entre l’espionatge a 65 víctimes catalanes amb el seu àmbit polític, i denuncia la manca de la col·laboració de l’estat espanyol. La consellera ha recordat la feina del Govern de traslladar al Parlament Europeu tota la informació possible en relació al CatalanGate. “El CatalanGate no és un cas tancat, com tampoc per les institucions europees”, ha indicat.