Els grups d'ERC, la CUP i els comuns han registrat conjuntament al Parlament una proposta de resolució per crear una comissió d’investigació sobre l’acumulació d’immobles, molts d’ells buits, per part les entitats financeres i les seves filials, els fons d’inversió, les entitats de gestió d’actius, fons de capital risc i de titulització d’actius i aquelles altres societats mercantils de naturalesa similar a Catalunya i la seva incidència en les polítiques d’habitatge en el territori. Tal com han explicat en una roda de premsa conjunta, una investigació d’aquestes característiques es fa necessària davant l’actual crisi del dret a l’habitatge, l’accés al qual queda fora de moltes famílies, malgrat el que marca la legislació vigent. I, encara més, quan mentrestant al nostre país hi ha un gran volum de pisos buits en mans de grans tenidors.

Els grups proposants també apunten a la situació d’emergència que pateixen moltes famílies o les dificultats dels joves per emancipar-se. Aquest fet, que s’ha agreujat amb la reducció del parc d’habitatge públic i dels habitatges de protecció oficial, "contrasta amb el lucre de les empreses que gestionen aquest tipus d’immobles". Per tot això, l’òrgan parlamentari que republicans, CUP i comuns volen impulsar té la finalitat d’investigar, durant un període de nou mesos, la incidència en el mercat immobiliari dels actors que gestionen l’habitatge a Catalunya, estudiar la pèrdua d’habitatges de protecció oficial o analitzar les possibles "pràctiques abusives" dels grans tenidors. Els resultats de la comissió se cediran a l’Agència Catalana de l’Habitatge per crear un registre de grans tenidors, i, d’aquesta manera, situar un debat públic que conclogui amb propostes per revertir la situació actual. La proposta dels grups és que la diputada de la CUP Montserrat Vinyets presideixi l’òrgan parlamentari.

Saber "qui és el propietari del país"

La diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha defensat que per a poder impulsar polítiques d'habitatge cal aclarir quin és el panorama d'aquests fons voltor per a saber "qui és el propietari del país". Per part d'ERC, Pau Morales ha defensat la necessitat que el Parlament obtingui tota la informació sobre pisos buits i estudiï per què s'han fet promocions d'habitatges protegits, però el parc públic d'immobles no ha augmentat perquè "ha anat passant a mans privades". I des dels comuns, Susanna Segòvia ha apostat perquè aquesta comissió serveixi per a "posar llum" a la situació de l'habitatge a Catalunya i publiqui qui són els grans propietaris d'immobles.