La cúpula d'ERC ha fet novament una crida a Junts per Catalunya per aprofitar plegats la "palanca de força" que té l'independentisme després de les eleccions del 23-J per avançar "cap a l’amnistia i l’autodeterminació, i per millorar la vida de la ciutadania". En una carta publicada al diari Ara, el president d'ERC, Oriol Junqueras, la secretària general, Marta Rovira i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, destaquen que vista la força que té l'independentisme cal aconseguir un bon acord per a Catalunya amb la investidura de Pedro Sánchez que eviti la repetició electoral.

Sota el títol Catorze vots en defensa de Catalunya, els líders d'ERC juntament amb la vicesecretària i portaveu, Marta Vilalta, el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, l'exconseller Juli Fernández, i els líders a Madrid, Gabriel Rufián, Teresa Jordà, i la senadora Sara Bailac, tots ells integrants de l'equip negociador, posen èmfasi en el paper de l'independentisme al Congrés sortit de les eleccions del 23-J. “I en un escenari complicadíssim en què, per aturar la dreta espanyola, bona part de la societat catalana ha optat per donar suport a partits d’obediència espanyola, les urnes han donat a l’independentisme una nova oportunitat: els catorze diputats independentistes catalans són necessaris per a la governabilitat de l’Estat, i és una bona notícia que així sigui.”

Referèndum, Rodalies i dèficit fiscal

Sense apel·lar directament a Junts per Catalunya, els dirigents d'ERC sostenen, com ja van fer l'endemà de les eleccions, que "defensar Catalunya vol dir seguir avançant en la negociació política que ha de permetre la fi de la repressió i donar la veu als catalans i les catalanes perquè puguin decidir, lliurement i democràticament, el seu futur en un referèndum", igualment reivindiquen el traspàs integral de Rodalies i acabar amb el dèficit fiscal. "Com més siguem, més capacitat tindrem de negociar coses. Si tots remem en la mateixa direcció, som molt més fortes", sostenen.

"Estem convençuts que això és el que ens reclama la immensa majoria de la societat catalana", asseguren a la carta i es comprometen a fer tot el que estigui a les seves mans "per assolir un bon acord per a Catalunya i que eviti donar una segona oportunitat a la ultradreta, una segona oportunitat que ni aquest país li vol donar, ni se la mereix. Allarguem la mà de forma sincera per fer-ho plegats", conclouen Junqueras, Rovira, Aragonès, Rufián i la resta de signants de la carta. 

Vots independentistes, imprescindibles

"Tots els vots de l’independentisme català són imprescindibles, i això ens obliga a sumar esforços per defensar Catalunya. El PSOE ha de ser conscient que si vol governar el seu país, haurà de respectar el nostre", afirmen a l'escrit. Esquerra defensa que "la negociació amb l'Estat ha de continuar" després de reivindicar els acords aconseguits en la taula de diàleg i mesures com l'augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI), les pensions o el topall als lloguers. Els signants admeten que queda molt en l'àmbit antirepressiu i per abordar el fons del conflicte polític català per defensar que cal continuar amb la negociació amb l'Estat i reivindiquen els indults i la reforma de la sedició en el Codi Penal com el resultat del diàleg amb el govern espanyol.