El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, creu que l'assemblea fundacional de representants del Consell per la República d'aquest dissabte s'hauria d'haver ajornat per a després de les eleccions del 14-F. Era, diu, el més "adequat i prudent" per "evitar que s'utilitzés com una qüestió electoral".

En aquest sentit, Aragonès ha evitat criticar el president de la Cambra de Barcelona i número dos de JxCat, Joan Canadell, que ha mostrat reticències a ser conseller d'un eventual Govern presidit per Aragonès. Segons el candidat republicà, la campanya electoral no s'hauria de centrar en disputes entre independentistes i fa una crida a la unitat: "Cap independentista serà mai un adversari, sempre serà un aliat".

Dos dies abans de la celebració de l'acte del Consell per la República, ERC va anunciar que no assistiria a l'acte fundacional d'aquest dissabte al Palau de la Generalitat. Els republicans van al·legar que l'acte era "interessat i partidista" per la proximitat de les eleccions del 14-F.

Així consta en una carta del grup parlamentari d'ERC signada per Sergi Sabrià, i que va enviar aquest mateix dijous al líder del CxR i de JxCat, Carles Puigdemont. A la missiva, ERC retreu que el Consell no està "complint els objectius que s'havia marcat".

Resposta del Consell per la República

En la roda de premsa posterior a l'acte del Consell per la República, el conseller a l'exili Toni Comín ha admès que els resulta difícil entendre la decisió d'ERC de no participar en l'Assemblea fundacional, un cop es van garantir que aquesta cita quedés fora del calendari electoral, i ha negat que s'estigui fent un ús partidista del Consell.

Finalment, han participat en l'Assemblea Fundacional representants de JxCat, Demòcrates i Poble Lliure, mentre que la CUP hi ha pres part com a observadors i hi ha intervingut Carles Riera. Una part dels participants eren a Brussel·les, la resta a Barcelona, concretament al Palau de la Generalitat.