Des que va néixer de manera oficial ja fa gairebé quatre mesos, ningú amb carnet d'Esquerra Republicana formava part de l'òrgan de Govern del Consell per la República. Això havia situat aquest ens com una aposta més aviat vinculada a Carles Puigdemont i a Junts per Catalunya. Des d'aquest dilluns, es corregeixen i equilibren les quotes de poder amb les incorporacions de dos membres d'ERC.

Un d'ells és Isaac Peraire, home fort al partit d'Oriol Junqueras, n'és el vicesecretari general de coordinació interna, territori i organització. També és l'alcalde de Prats de Lluçanès. Amb Peraire fitxa també l'actual diputada al Parlament, Rut Ribas, representant a la vegada del Jovent Republicà. 

Fins ara, la direcció executiva del Consell la constituïen nou persones, encapçalades per Carles Puigdemont i Toni Comín. Per bé que l'exconseller ho va ser per ERC i n'és diputat al Parlament, no hi militant i darrerament s'ha distanciat dels postulats dels republicans, fins al punt d'afirmar que és un error no haver fet una candidatura unitària amb JxCat a les europees. Entre la resta de membres, Clara Ponsatí i Lluís Puig (tots dos exconsellers de JxCat), Meritxell Budó, que acaba de substituir Elsa Artadi com a consellera de Presidència i portaveu del Govern (també de JxCat), Guillem Fuster, de Poble Lliure, l'advocada especialitzada en dret internacional, Neus Torbisco i Toni Castellà, de Demòcrates i diputat del Grup Republicà al Parlament.