Esquerra Republicana creu que, més enllà dels seus dirigents polítics, els votants dels comuns actuaran segons els seus principis l'1 d'octubre. "Ens hauria agradat que els comuns haguessin pres una altra decisió, però estem convençuts que els votants actuaran en funció de la seva consciència", ha assegurat aquest dilluns Sergi Sabrià, portaveu nacional d'ERC, després de la permanent nacional del partit.

Sabrià ha reiterat que els republicans estan "convençuts que es posaran del costat de la democràcia, que avui vol dir al costat del referèndum". El portaveu d'ERC ha recordat que la majoria dels catalans volen exercir el dret a decidir, i aquesta majoria "no s'esperarà a tenir permís de l'Estat o del Tribunal Constitucional".

"Als partits ens toca decidir si estem al cantó de l'statu quo o de l'únic canvi possible, que passa pel referèndum, que qüestiona les bases del règim del 78", ha afirmat Sabrià, que confia que els comuns acabaran rectificant. "Se'ns fa molt estrany que gent que fa quatre dies estava al carrer i defensava la mobilització des de baix, ara es posin en contra del referèndum", ha afegit.

Preguntat sobre si la decisió dels comuns complica la possibilitat d'una aliança entre els partits d'esquerres, Sabrià ha explicat que "ara mateix la feina que estem fent és per remoure les bases del 78" amb el referèndum. És per això que "seria difícil d'entendre situar-nos, passat l'1 d'octubre, al costat d'aquells que ho han fet impossible", ha dit.

Malgrat això, els republicans confien que no s'arribarà a aquest extrem. "No perdem l'esperança", ha assenyalat el portaveu nacional d'ERC, que ha fet una crida als comuns a "ressituar-se" i que l'1-O "es converteixi en una realitat que ho permeti canviar tot".