El judici a Laura Borràs per presumpta fragmentació de contractes al TSJC continua avançant. I els partits polítics, sent més explícits o menys, es van posicionant. Ho ha fet, a la seva manera, Esquerra Republicana, que no ha volgut entrar a valorar directament el que està passant en el procediment oral contra la presidenta suspesa del Parlament i líder de Junts per Catalunya. Però la portaveu nacional i secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, sí que ha volgut contraposar que els republicans “defensen la integritat dels servidors públics” i que “tenen tolerància zero amb la corrupció”. I ha recordat que cap membre de la seva direcció té cap acusació en aquest sentit.

 

En la jornada d'aquest dilluns, l’informàtic Isaías Herrero ha incriminat Laura Borràs en la suposada gestió irregular de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) quan ella era directora, entre els anys 2013 al 2017. Herrero ha assegurat que “va acordar” amb l’actual presidenta de Junts que li encarregaria la renovació de la web de la institució amb “un tracte encobert”, en paraules de la fiscal Assumpta Pujol, aquest dilluns, en la tercera sessió del judici al TSJC. “Vam acordar presentar diversos contractes; un bo i dos comparses”, ha declarat Herrero, i fins i tot ha admès que Borràs li va facilitar dades i el nom d’una empresa per presentar pressupostos falsos, per simular que es feia un concurs, però tots els contractes, que no superessin els 20.000 euros, els hi adjudicava a ell. Es van fer 18 contractes fraccionats que sumen uns 309.000 euros. La renovació de la web va ser feta. Herrero s'ha acollit al seu dret a no contestar a la defensa de Borràs, exercida pels advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal. 

Preguntada i repreguntada sobre les sessions del judici del TSJC a Laura Borràs, Marta Vilalta ha reiterat que no entraran a valorar “el que vagin dient els acusats o testimonis”, perquè seria “poc útil”. Ara bé, també ha defensat la “integritat” que han de tenir els servidors públics. “Quan hi ha denúncies, s’han d’esclarir els fets i prendre les decisions”, ha defensat Marta Vilalta. I ha reivindicat la posició del seu partit: “Sempre serem molt taxatius des d’ERC, tolerància zero davant qualsevol vincle amb la corrupció. No hi ha mitges tintes”. En aquest sentit, ha subratllat que a la direcció republicana “no hi ha ningú que tingui acusacions vinculades a la corrupció”. Pel que fa a la situació d’interinitat de la presidència del Parlament, assenyalen que “ara no toca fer hipòtesis de futur”, malgrat lamentar que en el seu moment els juntaires van decidir “abandonar” la presidència no substituint Borràs.

Repressió: interpel·la Sánchez i Junts

La roda de premsa dels republicans ha començat denunciant, de nou, que la repressió “continua ben vigent”, després de les peticions de la Fiscalia de set anys de presó per a Josep Maria Jové i sis anys per a Lluís Salvadó per malversació agreujada pels preparatius de l’1-O. Tot i això, Marta Vilalta ha reivindicat que ERC “no només denuncia les injustícies, sinó que intenta combatre-les” amb reformes com la derogació del delicte de sedició, que ha qualificat de “passos endavant” que força els jutges a “arbitrarietats” més reforçades. La portaveu republicana ha considerat que tot plegat els donarà arguments de cara a defensar-se a Europa, concretament al Tribunal Europeu de Drets Humans. Ha reiterat que “des d’ERC no canviarem els jutges, però sí que podem canviar les regles del joc, com hem fet”. I ha insistit que la reforma del Codi Penal “és molt clara” i no necessita correccions legislatives.

En aquest context, els republicans han dirigit preguntes “retòriques” al govern de l’Estat: “Què farà Pedro Sánchez? Continuar acomplexat per la dreta i la dreta més extrema i no ser capaç de defensar les seves pròpies reformes? No pot ser que estigui atrapat i no afronti les reformes que s’han de fer, especialment en la judicatura”. Però Marta Vilalta també s’ha dirigit a Junts per Catalunya, als qui ha instat a “arremangar-se” i “ajudar” en la via negociada, “sortint de la zona de confort i la comoditat de les crítiques”. I ha reblat sobre això: “El camí de la negociació no és un camí recte, és complex i té anades i vingudes, però és l’únic que ens conduirà als objectius polítics”.

La divisió de l’ANC

Els republicans tampoc no entren explícitament en la divisió que hi ha a l’Assemblea Nacional Catalana, però sí que ho ha fet de forma més subtil. Preguntada sobre la qüestió, Marta Vilalta ha sostingut que “l’ANC, quan més útil ha estat a fer avançar el país cap a la independència, és quan era una entitat mobilitzadora, capaç d’aglutinar grans majories, de defensar la pluralitat i la transversalitat, era empàtica i volia incloure”. I ha reblat el dard a l’entitat sobiranista: “Això ara ho ha perdut. El que representava l’ANC de la presidenta Forcadell ja no existeix. S’ha allunyat molt d’allò”.

No aniran a la manifestació contra la B-40

Els republicans s’han empassat el gripau del Quart Cinturó a canvi dels pressupostos de la Generalitat, malgrat que han deixat clar que ells hi estan en contra. Però no anirà cap dirigent seu el pròxim diumenge 26 de març a la manifestació convocada contra aquest projecte ni farà cap crida a assistir-hi. En aquest sentit, Marta Vilalta s’ha limitat a dir que les seves bases són “lliures” de fer el que creguin oportú.