Esquerra Republicana, Bildu i BNG han presentat aquest dilluns una proposició no de llei al Congrés dels Diputats per desclassificar la informació relativa al 23-F, després que el màxim protagonista d’aquell intent del cop d’estat, Antonio Tejero, assenyalés Joan Carles I per estar darrere la insurrecció militar fallida del 1981. “Amb els anys s’han anat coneixent, sigui per la feina investigadora d’historiadors o periodistes, sigui per la publicació de memòries i testimonis, fets de la Transició que qüestionen la visió edulcorada que s’ha venut d’aquesta”, assenyala el text presentat per aquestes tres formacions. “Però ara, noves informacions apunten a la vinculació de l’aleshores cap de l’Estat en l’intent del cop”, afegeixen. Sumar també ha demanat que es desclassifiquin els documents secrets del 23-F.

"Jo al rei Joan Carles el vaig fotre viu. Tenia preparat amb Armada un govern al seu gust. Però feia falta un militar perquè donés el cop. Aquest vaig ser jo", va dir la cara més visible del cop d'estat del 23-F. De fet, va assegurar que quan va veure el que anava a ser "allò" ho va "anul·lar". "Després em van trair tots: el rei, Armada, Milans del Bosch...", revelava Tejero en una entrevista publicada aquest diumenge a El Español.

Davant aquestes noves informacions i després de més de 40 anys ja no hi ha cap justificació per a no conèixer amb detall cada document, cada gravació, cada informació significativa que estiguin en poder de l'estat espanyol i que aporti ‘llum i taquígrafs’ als veritables esdeveniments que van donar lloc al cop d'estat del 23-F”, assenyala el text conjunt que aquest dilluns han presentat Esquerra Republicana, Bildu i el BNG.

 

Les tres formacions assenyalen que “la necessitat es reforça davant l'acció de la Llei de Secrets Oficials de 5 d'abril de 1968, reformada per la Llei de 7 d'octubre de 1978, una legislació franquista generadora d'opacitat, indefensió i, sobretot, desmemòria, que de forma inexplicable encara no s'ha adaptat als temps d'una societat democràtica”. “És vergonyós que l'opinió pública hagi de conèixer, a través de països tercers i els seus serveis d'intel·ligència, fets transcendents que són secrets a l'estat espanyol”, afegeix.

Tant els republicans com les formacions basca i gallega insisteixen en la “necessitat” de “conèixer tots els noms dels militars implicats en l'intent colpista, no només els caps de turc condemnats, la trama civil directa i indirecta del cop, també els contactes amb partits que acceptaven un govern de concentració com a mal menor, disposats a col·laborar-hi”. Segons ERC, Bildu i BNG, és imprescindible reconstruir les “connexions existents” amb països tercers, així com esclarir el paper de la Casa Reial aquell 23-F.