Representants d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), EH Bildu, Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i Compromís han criticat avui a Brussel·les l'existència d'un "franquisme després de Franco", 42 anys després de la mort del dictador.

Durant l'acte, que ha comptat amb el suport dels grups parlamentaris dels Verds i de l'Esquerra Unida Europea, l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé ha denunciat que "vuit membres del Govern de la Generalitat de Catalunya estan presos per haver posat urnes", una mesura qualificada com a "hereva del franquisme".

Els assistents han recordat el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, tots dos empresonats i acusats dels presumptes delictes de rebel·lia, sedició i malversació de fons públics, i que segons l'opinió de la portaveu del BNG, Ana Miranda, "estarien aquí si no haguessin estat empresonats per l'Estat espanyol".

Absència de memòria històrica

També han comparat el franquisme i la gestió per part del Govern espanyol de la crisi catalana, i el portaveu de Compromís, Jordi Sebastià, ha opinat que "la Unió Europea (UE) no s'adona de l'anomalia que suposa l'absència de memòria històrica a Espanya".

"A països com Itàlia o Alemanya s'ha dut a terme un exercici de neteja democràtica que ha fet impossible que ningú reivindiqui etapes sinistres com les del feixisme", ha dit Sebastià, qui ha lamentat que aquesta situació "no s'hagi donat a Espanya".

Entre els ponents de l'esdeveniment ha assistit també el director de la revista satírica El Jueves, Guillermo Martínez-Vela, que ha considerat que "en una democràcia seriosa i madura, les forces de l'ordre haurien de defensar la llibertat d'expressió, no perseguir-la".