L'Assemblea Nacional Catalana ha celebrat aquest cap de setmana una maratoniana jornada de debat per tal d'enfortir el moviment independentista i impulsar-lo de cara al futur. Hores d'exposició i enfrontament d'opinions entre un total de 57 entitats del moviment civil (amb Òmnium Cultural, el Consell de la República i l'Associació de Municipis per la Independència presents) i centenars de ciutadans han permès extreure un grapat d'idees força que posteriorment s'articularan en forma de pacte nacional de tots els actors independentistes. En la seva roda de premsa de dilluns, ERC ha aplaudit amb cautela, remarcant que la mobilització del moviment és "clau", per la qual cosa és imprescindible aglutinar i sumar. "Qualsevol iniciativa per enfortir la mobilització en clau positiva ens hi trobaran estenent la mà amb la voluntat d'ajudar al màxim", ha dit la portaveu, Marta Vilalta.

Però la seva intervenció ha mutat aleshores per agafar un to d'alerta i de crítica envers l'entitat. "Amb l'historial més recent de l'ANC, hem vist que segueixen contribuint a alimentar la divisió del moviment independentista entre 'bons' i 'dolents'", ha denunciat. Marta Vilalta ha acusat l'organització presidida per Dolors Feliu d'haver-se allunyat de les "dinàmiques de suma" que tradicionalment havien caracteritzat l'ANC. "Darrerament, no hem vist la transversalitat i la pedagogia que era una de les seves funcions claus".

Una llei a mida de Laura Borràs

La portaveu republicana també s'ha pronunciat sobre una proposta presentada pel PSC, que busca modificar la llei sobre assignacions temporals i pensions als presidents del Parlament. Els socialistes volen eliminar les pensions vitalícies a la presidència de la cambra, reduir els imports i limitar-los a sis mesos, un debat que ha aparegut en les darreres setmanes arran del judici a Laura Borràs. La llei actual del 1988, modificada el 2003, preveu que quan un president abandona el càrrec cobri el 80% del sou durant la meitat del temps que l'ha exercit o un mínim de 4 anys. Els socialistes proposen que sigui del 20% i durant 6 mesos.

"L'estudiarem i valorarem", ha dit Marta Vilalta, afegint que els socialistes han fet arribar la proposta al seu grup parlamentari. ERC s'ha mostrat disposada a fer les "reformes necessàries" pel que fa a les assignacions temporals i pensions als presidents del Parlament. Però han enviat un missatge d'alerta perquè el PSC no faci "demagògia" amb aquesta qüestió i no caigui en el parany de l'"antipolítica": als republicans els preocupa que aquesta iniciativa tan sols desprestigiï la cambra catalana, per la qual cosa ha exigit ampliar el focus. "Creiem que la visió s'ha de fer conjunta, global, amb una mirada àmplia", ha demanat, indicant que a altres institucions de l'Estat també es donen casos similars que cal resoldre.