ERC allarga el seu compromís contra el discurs d'odi a la resta de formacions polítiques. Amb les eleccions municipals 2023 a la volta de la cantonada, els republicans han volgut donar un cop sobre la taula davant l'ofensiva discursiva d'alguns partits en aquesta precampanya. La possible irrupció de Vox a Barcelona i a d'altres municipis catalans és una amenaça real, però també ho és la perspectiva d'una victòria del Partit Popular de Xavier García Albiol a Badalona, així com l'habitual discurs d'odi de Ciutadans i els recents atacs de Valents contra la població migrada i racialitzada.

🔴 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

📆 Calendari de les eleccions municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

 

Amb l'objectiu d'aïllar aquests quatre partits que representen "l'extrema dreta i la dreta més extrema" del panorama polític català (i també altres d'homologables com és el cas de l'Aliança Catalana de Sílvia Orriols a Ripoll), ERC ha ofert a la resta de formacions sumar-se a aquesta iniciativa. "Aquells que la vulguin subscriure, estaran compromesos amb la lluita antifeixista", ha explicat. La proposta republicana comporta agafar com a referent el cordó sanitari que existeix actualment al Parlament contra Vox i fer-lo extensible als consistoris del país, ampliant el sac de partits nocius.

El cordó sanitari serà de caràcter local, de manera que es firmarà municipi per municipi, i atendrà a les dinàmiques de cada indret. És un aspecte clau perquè, mentre a ciutats com Badalona les expectatives electorals semblen dibuixar uns resultats en què tots els partits puguin aliar-se contra el PP d'Albiol, a Barcelona els alcaldables de PSC i Junts, Jaume Collboni i Xavier Trias, no han tancat la porta a acceptar els vots de Cs o del PP per tal de desbancar Ada Colau. "Que cadascú decideixin on vol estar", ha llançat la portaveu Marta Vilalta. Per la seva banda, els republicans no deixen cap marge de dubte: "Tots els nostres candidats firmaran el compromís". El partit garanteix que no es donarà cap cas en què l'alcaldable d'ERC rebi el vot de cap d'aquests partits per tal d'encapçalar el govern municipal. De forma simbòlica, en acabar la roda de premsa aquest compromís ha estat firmat pel candidat a Barcelona, Ernest Margall, juntament amb els de L'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Mataró i Viladecans.

 

Acords per abans i després de les eleccions

En concret, la proposta dels republicans inclou diversos acords, alguns dels quals fan referència a la campanya electoral. Així, s'aposta per "reforçar el discurs d'inclusió", "no normalitzar ni legitimar l'acció política de formacions d'extrema dreta", "rebutjar qualsevol manifestació de violència", "treballar entre els diversos partits polítics i amb la societat civil per coordinar l'acció i donar resposta als discursos d'odi", i "vetllar perquè els comicis del 28 de maig siguin espais lliures de discriminació i assetjament". D'altra banda, i amb la mirada posada en els possibles pactes postelectorals i en els mandats consegüents, ERC també ofereix a la resta de partits "no acceptar els vots de cap força que promogui els discursos feixistes per guanyar l'alcaldia", en referència directa al moviment d'Ada Colau i Manuel Valls el 2019, i "no normalitzar la seva presència al ple ni votar les seves propostes i mocions", com ja passa al Parlament.

Els republicans reivindiquen que el seu compromís antifeixista ve "de llarg", i s'ha mantingut durant els 92 anys d'història. Ara han volgut "refermar-lo" en un document que es fa extensiu a la resta de formacions. "Tots els partits que defensem els drets humans hem d'adquirir aquest compromís", ha defensat Marta Vilalta, amb l'objectiu que els votants puguin veure quin és el posicionament de cadascú. "Que la ciutadania sàpiga que no arribarem a acords amb la dreta més extrema ni acceptarem els seus vots". Per la seva banda, la diputada Najat Driouech ha alertat del risc que suposen aquests discursos racistes, masclistes i homòfobs. "Tenim l'amenaça a la societat que aquests discursos d'odi incrementin la seva presència, que acumulin suport i representativitat", defensa. "Les eleccions municipals són l'oportunitat per refermar els valors democràtics dels nostres pobles i ciutats".