ERC ha agafat el timó d'un grup del Senat en defensa de l'autodeterminació del Tibet, al qual no s'han sumat ni el PSOE ni el PP. L'aliança es constituirà formalment aquest dimecres sota la presidència d'un parlamentari republicà i comptarà amb una trentena de senadors de diferents formacions polítiques. El grup es dedicarà a aconseguir suport real per a la represa d'un diàleg substantiu entre els dirigents xinesos i els representants del Dalai Lama — amb la finalitat de garantir una "autonomia genuïna i significativa" per al poble tibetà. I és que consideren que el Tibet és un país independent envaït per la Xina, que segueix amenaçat per Pequín i que necessita suport internacional.

El senador d'ERC Robert Masih Nahar serà el president de l'aliança, de la qual més d'un terç dels integrants formen part del partit independentista. També hi haurà senadors de Junts, del PNB, d'EH Bildu, de Coalició Canària, de Más Madrid, de Geroa Bai, del Partit Regionalista de Cantàbria i de Ciutadans, segons ha avançat aquest dilluns Europa Press. En canvi, no s'ha sumat ningú ni del PSOE ni del PP. A l'acte de constitució hi assistiran la representant del Dalai Lama i de l'Administració Central Tibetana, Rigzin Genkhang; la presidenta de la comunitat tibetana a l'estat espanyol, Rinzing Dolma; i dos membres del parlament tibetà a l'exili en representació d'Europa, Thubten Wangchen i Thupten Gyatso. A més, es projectarà un missatge del Sikyong o cap del govern tibetà a l'exili, Penpa Tsering.

ERC i Tibet: objectius

Els promotors del grup asseguren que els seus objectius principals són "fomentar i defensar els drets fonamentals del poble tibetà, especialment amb el fi de millorar el respecte dels drets humans en el Tibet", així com aconseguir "el reconeixement de l'Administració Central Tibetana amb seu a Dharamsala com a representant únic i legítim del poble tibetà". També pretenen "treballar juntament amb altres grups interparlamentaris per al Tibet en els països europeus i el Grup d'Interès pel Tibet en el Parlament Europeu; i donar suport a la crida per nomenar un Representant Especial de la UE per a afers tibetans dins de la UE amb la intenció de promoure un diàleg substantiu entre els enviats del Dalai Lama i la Xina".

Per la seva banda, Robert Masih Nahar és un polític català que va néixer a l'Índia i que és senador des del 2017. Treballa en temes relacionats amb la immigració i la integració, tot formant part de la sectorial de Ciutadania i Migracions del partit. Ha organitzat esdeveniments culturals i esportius juntament amb l'ambaixada de l'Índia i té una àmplia experiència en gestió i administració d'entitats esportives i culturals. Així, és promotor i fundador del Centre Cultural de l'Índia a Barcelona.