Just quan totes les peces estaven perfectament alineades per aconseguir dur a terme la investidura de Pedro Sánchez, després d’un mes de negociacions entre el PSOE i ERC per aconseguir la seva abstenció, la JEC va fer aquest divendres una puntada de peu al taulell de joc i va posar-ho, de nou, tot en risc. El moviment d’última hora, però, no ha fet moure els republicans, que mantindran l’abstenció. Així ho ha decidit la seva direcció en una reunió extraordinària celebrada a la seu barcelonina aquest dissabte al matí i que ha durat més de dues hores.

ERC veu en la decisió de la JEC d’inhabilitar el president Quim Torra i de treure l’escó europeu al seu líder, Oriol Junqueras, un cop de les "clavegueres de l'Estat" i de la "dreta i extrema dreta", després que fossin PP, Vox i Cs qui presentessin un recurs davant d’aquest organisme amb aquesta finalitat i qui es vantessin de la seva resolució. Ho ha defensat en aquests termes el vicepresident del Govern i coordinador nacional dels republicans, Pere Aragonès, en una roda de premsa posterior a la trobada de l'executiva.

Aragonès ha defensat així que "si es pensaven que amb aquesta operació ERC ho deixaria córrer i malgastaria l'oportunitat de forçar l'Estat a la negociació" s'equivoquen i ha reiterat que els republicans volen "persistir en l'aposta per la via política". En aquest sentit, el líder extramurs del partit ha defensat que ERC no farà de "braç útil" del pla que assegura que estan "ordint" PP, Cs i Vox per torpedinar el govern de Sánchez i el diàleg amb Catalunya.

Per tant, mantenen el pacte amb els socialistes i l'abstenció que permetrà que Sánchez sigui escollit dimarts que ve en segona volta. "La dreta i l'extrema dreta no ens mouran de la mesa de negociació", ha reiterat una vegada i una altra. Això sí, han volgut avisar als socialistes que aquest serà el primer embat que rebrà el nou govern per part de la dreta i l'extrema dreta i els ha demanat que no mirin "cap a una altra banda".

"El president l'escull el Parlament"

Pel que fa als efectes que la decisió de la JEC tindrà sobre la política catalana, Aragonès ha defensat que "el president de la Generalitat l'escull el Parlament i no una junta electoral manipulada" i ha acusat les "clavegueres de l'Estat" d'intentar canviar "per la porta del darrere" el que escullen els "ciutadans a les urnes". A més, ha titllat la decisió de la junta electoral d'"insòlita" i "irregular" i s'ha mostrat convençut que la inhabilitació no s'acabarà produint, perquè és indefensable jurídicament, i que Torra estarà "a final de gener encapçalant la negociació amb l'Estat".

Sobre una possible successió, si finalment el president és apartat del càrrec, Aragonès ha deixat clar que el president és qui escull el Parlament i que, en cas de ser destituït, "no hi ha president" més enllà d'unes "funcions interines", que recaurien en la vicepresidència que ell mateix presideix.

Finalment, en referència al ple extraordinari que s'ha de celebrar aquesta tarda al Parlament, Aragonès ha avançat que s'està treballant en un text per defensar la presidència de la Generalitat com a institució i s'ha mostrat convençut que, a més dels partits independentistes, hi votaran a favor Comuns i PSC. "Estic convençut que el PSC defensarà la institució de la presidència de la Generalitat", ha afegit.