La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha anunciat aquest dilluns que els republicans s'abstindran en la votació per allargar l'estat d'alarma, que tindrà lloc el proper dimecres al Congrés, si no es contempla el confinament total de la població. Així ho ha anunciat aquest migdia a través d'un vídeo, on s'ha alineat amb el Govern de la Generalitat que fa dies que reclama un enduriment de les mesures per evitar la propagació del coronavirus

Els republicans demanen que només es permeti sortir de casa als treballadors dels serveis bàsics i els que hagin de garantir la cadena alimentària, i avisen que "si aquesta proposta no és acceptada, ERC proposarà abstenir-se en la votació".

Vilalta també ha carregat contra el govern espanyol i l'ha acusat d'"aprofitar per recentralitzar i prendre capacitat de decisió als governs", en lloc de "pal·liar i de lluitar contra el coronavirus". 

Amb tot, ha assegurat que sense atendre la demanda de la Generalitat de confinament total, la lluita contra la pandèmia no és "resolutiva" i es fa un "ús abusiu" del mecanisme de l'estat d'alarma.

Per altra banda, Vilalta també ha assegurat que en les properes hores es posaran en contacte amb la resta de formacions independentistes –JxCat, la CUP, Bildu i BNG– per tenir un posicionament unitari sobre aquest qüestió.